Έχετε παρατηρήσει ότι σε όλες σχεδόν τις τηλεοπτικές σειρές, οι πρωταγωνιστές κυκλοφορούν μέσα στα σπίτια τους με τα παπούτσια (και ντυμένοι με ρούχα για το γραφείο, μακιγιαρισμένοι και χτενισμένοι, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία);
Στην πραγματική ζωή δεν συμβαίνει τόσο συχνά, όμως όλο και κάποιες φορές ξεχνάμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας τη στιγμή που μπαίνουμε στο σπίτι: άλλοτε βαριόμαστε, άλλοτε σκεφτόμαστε ότι θα ξαναβγούμε σύντομα, άλλοτε γυρίζουμε για να πάρουμε κάτι που ξεχάσαμε.
Ωστόσο, αρκετές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό είναι μια πολύ κακή ιδέα – και οι λόγος είναι ιδιαίτερα αηδιαστικός.
Μια μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 421.000 διαφόρων βακτηρίων κατοικοεδρεύουν στα παπούτσια μας – κολοβακτηρίδια ανιχνεύθηκαν στις σόλες του 96% των υποδημάτων! Επιπλέον, το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο E. coli ανιχνεύθηκε στο 27% των παπουτσιών που… συμμετείχαν στην έρευνα, μαζί με επτά άλλα είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Klebsiella pneumoniae, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, και του Serratia ficaria, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι ερευνητές στη συνέχεια θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τη μεταφορά των βακτηρίων από τα παπούτσια στο πάτωμα του σπιτιού. Ανακάλυψαν ότι η μεταφορά των βακτηρίων από τα παπούτσια, κυμάνθηκε από 90% έως 99%.
«Περπατάμε συχνά ανάμεσα σε περιττώματα πουλιών και σκύλων και επισκεπτόμαστε κοινόχρηστες τουαλέτες – σε όλα αυτά βρίσκεται το E. Coli» λέει ο Kelly Reynolds, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο Δρ Charles Gerba, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σχολίασε: «Η συχνή εμφάνιση των κολοβακτηριδίων και E. coli στη σόλα των παπουτσιών υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, πιθανότατα από το δάπεδο σε κοινόχρηστες τουαλέτες ή την επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι τα βακτήρια μπορούν να “ακολουθήσουν” τα παπούτσια μας ως το σπίτι μας και να μολύνουν τον προσωπικό μας χώρο».
To δάπεδο στις κοινόχρηστες τουαλέτες έχει αποδειχθεί ότι φιλοξενεί περίπου 800.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, τη στιγμή που ο μέσος όρος για το κάθισμα της τουαλέτας είναι μόλις 20 ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Μια άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Χιούστον διαπίστωσε ότι στο 39% των παπουτσιών υπάρχουν βακτήρια C. diff (Clostridium difficile), τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.
Όμως τα βακτήρια δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που μπορούν να μεταφέρουν τα παπούτσια σας στο σπίτι: χημικά από τα φυτοφάρμακα για τον κήπο και το γκαζόν, τοξικά από την άσφαλτο, βενζίνη και λάδια από τον δρόμο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα πάντως, διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο με απορρυπαντικό στο πλυντήριο μείωσε την παρουσία των βακτηρίων στα παπούτσια κατά 90% ή και περισσότερο. Η λύση όμως είναι ακόμη πιο απλή: είτε κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και υγιεινό με τη σωστή ενημέρωση – είτε απλά βγάζοντας τα παπούτσια με το που περάσετε την εξώπορτα.