Στο γιατί υπάρχει ανάγκη για εμβολιασμό μετά τη νόσηση, αλλά και στο ποιοι επιπλέον συμπολίτες μας περιλαμβάνονται στους «ευάλωτους» πληθυσμούς αναφέρθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό:
«Πολλά είναι τα ερωτήματα που γίνονται σχετικά με τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν με κορoνοϊό. Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές, αλλά θα ασχοληθούμε και σήμερα.
»Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι η χορήγηση μετά νόσηση μίας δόσης εμβολίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η υβριδική, όπως λέγεται, ανοσία που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και εν συνεχεία εμβολιάζεται.
»Η ανοσία μετά από εμβολιασμό, μετά από νόσηση και εμβολιασμό φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει μόνη της η φυσική νόσηση, ίσως διότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις του ιού αλλά ακόμη και άλλους τύπους κορoνοϊού.
»Δηλαδή η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και φαίνεται ότι αυτό στηρίζεται κυρίως στη λειτουργία των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται.
»Σύμφωνα με στοιχεία του Mortality MorbidityWeekly Report από το CDC, από μελέτη εκατοντάδων περιπτώσεων στο Κεντάκι, άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 περίπου φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.
»Επομένως το σχήμα νόσησης και μιας δόσης εμβολιασμού φαίνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ότι παρέχει μια ισχυρή «ομπρέλα προστασίας» στο άτομο που νοσεί και εν συνεχεία εμβολιάζεται.
»Έχει τονιστεί ότι η χορήγηση τρίτης δόσης, της αναμνηστικής, προσφέρει αυξημένη προστασία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Ήταν ακριβώς η σύσταση που δόθηκε από την Επιτροπή και στη χώρα μας.
»Συνεχώς, βέβαια, προστίθενται στοιχεία για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευάλωτες. Ήταν στοιχεία που έλειπαν. Πολλές, δηλαδή, ομάδες πληθυσμών έχουν το χαρακτηρισμό του ευάλωτου αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες που να δείχνουν ακριβώς τον βαθμό του κινδύνου.
»Εμφανίζονται, λοιπόν, συνεχώς καινούργιες εργασίες οι οποίες καλύπτουν αυτό το κενό.
»Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εργασία που δημοσιεύεται στο Lancet Regional Health από το Λονδίνο- δημοσιεύθηκε πριν περίπου μια εβδομάδα– και αφορά στην ανάλυση δεδομένων από μεγάλο Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων, η οποία έδειξε ακριβώς ότι για τα εννέα κυριότερα νοσήματα διαταραχών της ψυχικής σφαίρας, όπως και νοσημάτων που έχουν να κάνουν με νοητικές διαταραχές, ότι τα άτομα αυτά είχαν δύο έως εννέα φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
»Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι είναι μια ομάδα συνανθρώπων μας που εκτός από την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει ο εμβολιασμός χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα από όλες τις απόψεις για την ιατρική τους περίθαλψη.
»Επομένως, αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν μια διευκόλυνση στην πρόσβαση κυρίως στις υπηρεσίες υγείας.
»Στην κατηγορία Β της προτεραιοποίησης, εξ αρχής στη χώρα μας είχαν συμπεριληφθεί άτομα με διαταραχές της ψυχικής υγείας ή με νοητικά προβλήματα».