Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων των ΗΠΑ έλαβαν περίπου 73.000 κλήσεις σχετικά με τις κάψουλες πλυντηρίων μεταξύ 2012 και 2017. Οι κάψουλες πλυντηρίων είναι δημοφιλείς για την εύκολη χρήση τους, ωστόσο η νέα μελέτη τις ενοχοποιεί, θεωρώντας ότι παραμένουν επικίνδυνες για μικρά παιδιά και άτομα που έχουν άνοια.
Ένα παιδί μπορεί να ξεγελαστεί, νομίζοντας ότι είναι καραμέλες και να τις καταπιεί. Οι χημικές ουσίες που περιλαμβάνει μπορούν να καταστούν μοιραίες και έχουν ήδη οδηγήσει σε δηλητηριάσεις παιδιών, παρά τις χρόνιες προειδοποιήσεις από τις εταιρείες.
Το 2015 θεσπίστηκε πρότυπο εθελοντικής ασφάλειας των προϊόντων για τους κατασκευαστές και άρχισε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics κατέγραψε ότι σημειώθηκε μείωση μόνο κατά 18% των νοσηλειών λόγω των εκθέσεων σε παιδιά κάτω των 6 ετών από το 2015 έως το 2017. Πριν από το 2015 ο αριθμός των περιστατικών υπερδιπλασιαζόταν κάθε χρόνο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι τραυματισμοί στα μάτια από τα προϊόντα αυτά αυξάνονται στους ενήλικες. Περίπου 700 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο πέρυσι.
Οκτώ θάνατοι έχουν συσχετιστεί με την κατάποση των καψουλών, δύο ήταν παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους και έξι ήταν ενήλικες με ιστορικό άνοιας. «Αν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους σε κίνδυνο, αυτές πραγματικά δεν πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι σας», δήλωσε ο Henry Spiller, διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Οχάιο (Central Ohio Poison Center).
Η δρ Marcel Casavant, τοξικολόγος στο Nationwide Children’s Hospital ανέφερε παλαιότερα: «Πολλές οικογένειες δεν συνειδητοποιούν πόσο τοξικά είναι αυτά τα προϊόντα λόγω του υψηλού βαθμού συγκέντρωσής τους. Χρησιμοποιήστε το παραδοσιακό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, όταν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας. Δεν αξίζει το ρίσκο, όταν υπάρχει μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί πώς να γίνει το περιεχόμενο των καψουλών λιγότερο τοξικό.