Θέλετε λοιπόν να χάσετε μερικά κιλά – και ποιος δεν θέλει, ειδικά τώρα που μπήκε το καλοκαίρι. Φυσικά, έχετε ακούσει τη συνταγή: «Τρώτε σωστά και γυμναστείτε». Όμως ποιο από τα δύο θα κάνει μεγαλύτερη διαφορά στην προσπάθειά σας να επιτύχετε τον στόχο σας;
Είναι πραγματικά καλύτερο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα ή να παραγγείλετε μια σαλάτα αντί για καρμπονάρα στο μεσημεριανό γεύμα;
Ο Fillip Stanforth, καθηγητής Επιστήμης της Άσκησης στο πανεπιστήμιο του Τέξας και διευθυντής του Fitness Institute, έχει την απάντηση που αναζητούμε: «Οι μελέτες δείχνουν ότι από την άποψη της απώλειας βάρους, η διατροφή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι η άσκηση».
Και να γιατί: Η άσκηση απαιτεί χρόνο και συνεπή προσπάθεια, ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δείτε τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με τον Stanforth. Επίσης, καίει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν.
Αντίθετα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, υψηλής θερμιδικής αξίας, που μπορούμε να κόψουμε από τη διατροφή μας ώστε να δούμε μια αρκετά μεγάλη αλλαγή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
«Θα έπρεπε να περπατήσετε 55 χιλιόμετρα για να κάψετε 3.500 θερμίδες, μιλάμε για πολύ περπάτημα. Αλλά αν το δει κάποιος από την πλευρά του φαγητού, μια σοκολάτα θα μπορούσε να έχει, ας πούμε, 500 θερμίδες. Είναι πολύ πιο εύκολο να κόψετε τη σοκολάτα που τρώτε κάθε μέρα από το να περπατάτε 8 χιλιόμετρα κάθε μέρα».
Μια μεγάλη ανασκόπηση 20 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα και η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2014, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες που περιελάμβαναν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και αντικαταστάσεις φαγητών με άλλα χαμηλότερων θερμίδων, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους: βοήθησαν πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από μια περίοδο δίαιτας μειωμένων θερμίδων, σε σύγκριση με την άσκηση.
Μια άλλη μελέτη του 2011 που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της λιπώδους μάζας και της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη δραστηριότητας δεν είναι πιθανόν ο καθοριστικός παράγοντας για την παχυσαρκία στα παιδιά.
Βέβαια, η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο αργότερα. Άλλες μελέτες, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κρατούν μακριά τα κιλά που έχασαν, όχι μόνο τρώνε σωστά αλλά και ασκούνται τακτικά.
Επιπλέον, η άσκηση έχει και άλλα οφέλη, από το «ανέβασμα» της διάθεσής μας και την προστασία το σώματός μας από τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης, έως την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, η ανάπτυξη και η διατήρηση των μυών σημαίνει ότι το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.