Με τον όρο ομφαλοκήλη εννοούμε την ύπαρξη μιας τρύπας στο κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή του ομφαλού. Μέσω αυτής της τρύπας περιεχόμενο που βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στην κοιλιά προβάλει προς τα έξω, Έτσι λοιπόν λίπος ή έντερο μπορεί να βγεί προς τα έξω μέσω αυτής της τρύπας.

Η ομφαλοκήλη είναι ιδιαίτερα συχνή στα βρέφη, αλλά συναντάται αρκετά συχνά και στους ενήλικες σε βαθμό που να αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή κήλη.

Τι προκαλεί την εμφάνιση ομφαλοκήλης;
Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ομφαλοκήλης. Οι κυριότεροι είναι η παχυσαρκία, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, η έντονη άρση βάρους και ο επίμονος βήχας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση της ομφαλοκήλης είναι εύκολη υπόθεση και αρκεί η κλινική εξέταση από έναν Γενικό Χειρουργό. Σε σπάνιες περιπτώσεις και όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το μέγεθος της κήλης μπορεί να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της περιοχής.

Τι συμπώματα προκαλεί η ομφαλοκήλη;
Πολλές φορές η ομφαλοκήλη είναι ασυμπτωματική. Ο ασθενής παρατηρεί ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού  το οποίο κάποιες φορές εμφανίζεται και κάποιες εξαφανίζεται χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα.

Με την πάροδο του χρόνου συχνά η ομφαλοκήλη αρχίζει να εμφανίζει πόνο στην περιοχή και το εξόγκωμα τείνει να μένει μόνιμα προς τα έξω.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να στραγγαλιστεί το περιεχόμενο της κήλης. Αυτή είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο πέριξ του ομφαλού, μπορεί να παρουσιάσει εμετούς και αναστολή κοπράνων και αερίων.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης;
Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της ομφαλοκήλης, η σωστή αντιμετώπιση είναι η προγραμματισμένη χειρουργική αποκατάσταση πριν την εμφάνιση επικίνδυνων επιπλοκών.

Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Με τομή πέριξ του ομφαλού, ανάταξη της κήλης, συρραφή του χάσματος και τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
  • Στη σημερινή εποχή επέμβαση επιλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Σε όλα πλέον τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού έχει καθιερωθεί και έχει αντικαταστήσει πλήρως την παραδοσιακή ανοιχτή τεχνική με τομή. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών. Γίνεται η ανάταξη της κήλης και τοποθετείται ειδικό πλέγμα διπλής όψεως για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση είναι αναίμακτη, ανώδυνη, με μηδαμινά ποσοστά υποτροπής και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης ομφαλοκήλης
Η  λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής επέμβασης. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα παρακάτω:

  • Σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από την επέμβαση.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.
  • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής έναντι της ανοιχτής μεθόδου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση όλων των ειδών των κηλών. Ο ιατρός έχει μετεκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική σε κορυφαία κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Δρ Κυρίτσης Αλέξανδρος , MD, PhDc
Γενικός Χειρουργός, Πτυχιούχος ΑΠΘ, Μετεκπαιδευθείς επί τριετία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
drkyritsis.gr