Οι άνδρες των οποίων οι μητέρες αντιμετώπισαν αγχωτικά συμβάντα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 63% των ανδρών των οποίων οι μητέρες εκτέθηκαν σε τουλάχιστον ένα έντονα αγχωτικό συμβάν κατά τη διάρκεια της πρώιμης κύησης είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος και χαμηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction περιελάμβανε 2.804 γυναίκες κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου 1989 και Νοεμβρίου 1991. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ενώ κυοφορούσαν μεταξύ 18 και 34 εβδομάδων, τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με αγχώδη επεισόδια κατά τους προηγούμενους μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτά περιελάμβαναν τον θάνατο ενός στενού συγγενή ή φίλου, χωρισμό, διαζύγιο ή συζυγικά προβλήματα και προβλήματα με τα παιδιά τους.

Από τα 1.454 αγόρια που γεννήθηκαν από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 643 υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα όρχεων και έδωσαν δείγμα σπέρματος και αίματος για ανάλυση, όταν έφθασαν την ηλικία των 20 ετών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες που οι μητέρες τους εκτέθηκαν σε αγχωτικά συμβάντα κατά την πρώιμη κύηση είχαν χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, λιγότερα σπερματοζωάρια που μπορούσαν να «κολυμπήσουν» καλά και χαμηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης. Οι άνδρες που είχαν εκτεθεί σε τρία ή περισσότερα αγχωτικά συμβάντα κατά την πρώιμη κύηση είχαν κατά μέσο όρο 36% μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε 12% πτώση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και 11% μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης σε σύγκριση με άνδρες που δεν είχαν εκτεθεί σε οποιοδήποτε αγχωτικό συμβάν ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ο καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, Roger Hart, δήλωσε: «Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση μιας μητέρας σε αγχωτικά συμβάντα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, μια ευάλωτη περίοδο ανάπτυξης των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα των αρσενικών απογόνων».

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, όπως ο δείκτης μάζας σώματος των μητέρων, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και εάν οι μητέρες είχαν άλλα παιδιά προηγουμένως.

Ο Δρ Hart αναγνώρισε ότι ενώ είναι απίθανο η έκθεση σε αγχωτικά συμβάντα κατά την πρώιμη κύηση της μητέρας του να είναι η μόνη αιτία για την υπογονιμότητα ενός άνδρα, θα μπορούσε να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας όταν προστίθεται σε άλλους παράγοντες.