Η δεύτερη από τις τρεις μορφές του ιού της πολιομυελίτιδας έχει πλέον εξαλειφθεί, όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Υπάρχουν τρεις τύποι ιού της πολιομυελίτιδας, οι οποίοι, αν και επιστημονικά διαφορετικοί, προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η παράλυση ή ακόμη και ο θάνατος. Πριν από τέσσερα χρόνια Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τύπος 2 είχε εξαλειφθεί και πλέον ανακοίνωσε ότι το ίδιο έχει συμβεί και με τον τύπο 3.
Ωστόσο, ο τύπος 1 εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Η πολιομυελίτιδα χτυπάει συνήθως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι ένας στους 200 ασθενείς οδηγείται σε μη αναστρέψιμη παράλυση. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει όταν οι αναπνευστικοί μύες επηρεάζονται από την παράλυση. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά το εμβόλιο πολιομυελίτιδας προστατεύει τα παιδιά για όλη τους τη ζωή.
Οι περιπτώσεις πολιομυελίτιδας μειώθηκαν κατά 99% από το 1988. Διακήρυξη της εξάλειψης του τύπου 2 έγινε το 2015, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος στην Ινδία.
Σήμερα, έχουν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία περίπτωση της πολιομυελίτιδας τύπου 3, στη βόρεια Νιγηρία. Από τότε, εμπειρογνώμονες από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Πιστοποίηση της Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας, της οποίας μέλος είναι ο ΠΟΥ, παρακολούθησαν τα μοτίβα των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας για να βεβαιωθούν ότι ο τύπος 3 είχε όντως εξαλειφθεί.
Η κ. Matshidiso Moeti, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, δήλωσε: «Η εξάλειψη του ιού τύπου 3 της ασθένειας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα – αλλά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη ρουτίνα ανοσοποίησης για να προστατεύσουν τις κοινότητες και να αυξήσουν την επιτήρηση, έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε ακόμη και τον ελάχιστο κίνδυνο εμφάνισης επανεμφάνισης της πολιομυελίτιδας και να διασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματική απόκριση σε περίπτωση κρούσματος».
Ο τύπος 1 κυκλοφορεί τώρα μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η τελευταία περίπτωση που διαπιστώθηκε στη Νιγηρία, όπου ήταν επίσης ενδημική η ασθένεια, ήταν το 2016.