Ένα πρωτοποριακό «τσιπ-εργαστήριο» έχει δείξει δυνατότητες για την ανίχνευση πρώιμων καρκίνων του μαστού και όγκων που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Το EV-CLUE χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία για να αντλήσει μια μικρή ποσότητα αίματος σε οκτώ μικροσκοπικά κανάλια εξοπλισμένα για την ανίχνευση διαφορετικών δεικτών καρκίνου, εξήγησε ο συνεπικεφαλής ερευνητής Liang Xu, καθηγητής μοριακής βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Πόσο μικρή; Το EV-CLUE απαιτεί περίπου 2 μικρολίτρα αίματος για να κάνει μια ανίχνευση, είπε ο Δρ Xu – ένα σταγόνα αίματος περιέχει 50 μικρολίτρα.
Ο Δρ Xu και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το τσιπ αναθέτοντας σε ένα από τα κανάλια του να αναζητήσει το MMP14, ένα ένζυμο που απελευθερώνεται από όγκους και που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου. Το ένζυμο επιτίθεται σε υγιή κύτταρα με τρόπους που φαίνεται να βοηθούν την εξάπλωση του καρκίνου.
Στις πρώτες δοκιμές που επικεντρώθηκαν στο MMP14, η συσκευή εντόπισε πρώιμο στάδιο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού με ακρίβεια 97% σε μια πρώτη ομάδα 30 ατόμων και 93% σε μια δεύτερη ομάδα 70 ατόμων.
«Αυτή η εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια μεταστάσεων καρκίνου. Η έγκαιρη ανίχνευση μεταστάσεων καρκίνου είναι το κλειδί για τη μείωση του ποσοστού θανάτου γυναικών με καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Δρ Xu.
Οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης είναι υψηλές για γυναίκες των οποίων ο καρκίνος του μαστού έχει εντοπιστεί νωρίς, σημείωσαν οι ερευνητές. Το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με τοπικό καρκίνο του μαστού είναι 99% σε βάθος πενταετίας, αλλά 86% για εκείνες των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και μόλις 27% για εκείνες που εμφανίζουν όγκους σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο καρκίνος του μαστού έχει «μεταναστεύσει» από την αρχική του θέση, καρκινικά κύτταρα μπορούν να κρυφτούν, μη εντοπισμένα, αλλού στο σώμα, σημείωσε ο Δρ Xu. Αυτή η τεχνολογία όμως θα μπορούσε να τα αποκαλύψει.
Αυτή η νέα τεχνολογία είναι μία από τις πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας «υγρής βιοψίας» που θα χρησιμοποιεί εξετάσεις αίματος για την εύρεση καρκίνου, δήλωσε ο Δρ Bill Cance, ιατρικός και επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.
Οι όγκοι απελευθερώνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους χημικών ουσιών και ύλης στην κυκλοφορία του αίματος και αυτά τα ενδεικτικά σημάδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
«Αυτό είναι απόδειξη ότι επί της αρχής το τσιπ έχει δυνατότητες», δήλωσε ο Cance για τα πρώτα αποτελέσματα του EV-CLUE. «Αλλά όπως και άλλες νέες τεχνολογίες, θα χρειαστούν δοκιμές σε πολλούς ασθενείς για να είμαστε σίγουροι». Τα πρώτα αποτελέσματα του EV-CLUE δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.