Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 (γνωστού και ως «νεανικού») σε μωρά με υψηλές πιθανότητες κινδύνου να εμφανίσουν την πάθηση.

Η ιδέα είναι να εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών, δίνοντάς τους ινσουλίνη σε σκόνη, ώστε να έχουν προστασία σε όλη του τη ζωή. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και η οποία απουσιάζει στον διαβήτη.

Η θεωρία θα τεθεί σε δοκιμή, καθώς έγκυες γυναίκες που επισκέπτονται κλινικές της Μεγάλης Βρετανίας καλούνται να συμμετέχουν στην έρευνα, εφόσον το επιθυμούν. Όσες θελήσουν να συμμετέχουν θα κληθούν να δώσουν στα παιδιά τους σκόνη ινσουλίνης καθημερινά, από την ηλικία των έξι μηνών έως ότου γίνουν τριών ετών. Η ερευνητική ομάδα θα παρακολουθεί συστηματικά την υγεία των παιδιών.

Τα μισά από τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα λαμβάνουν πραγματική ινσουλίνη, ενώ τα άλλα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο, ώστε να λειτουργήσουν ως ομάδα ελέγχου. Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τι έλαβαν μέχρι το τέλος της έρευνας, ώστε να μην προκαταλάβουν τα αποτελέσματα.

Θεωρείται ότι ένα στα 100 μωρά έχει γονίδια που τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Οι ειδικοί λένε ότι ένα τεστ αίματος που γίνεται συνήθως στα νεογνά για να εντοπίσει άλλες παθήσεις θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει αυτά τα γονίδια.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θέλουν να ελέγξουν 30.000 μωρά με αυτόν τον τρόπο για να βρουν τα κατάλληλα για την έρευνα. Ελπίζουν ότι η σκόνη ινσουλίνης μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανέχεται την ινσουλίνη του σώματος, για να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου κατάσταση, όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, προκαλώντας υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως τύφλωση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.