Σε έρευνες που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη σε θέματα υγείας, και οι οποίες χρηματοδοτούνται από κερδοσκοπικές εταιρείες, στρέφουν την προσοχή τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Σύμφωνα με έρευνά τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) υποβαθμίζουν επικίνδυνα τους κινδύνους και διογκώνουν τα όποια οφέλη από την έκθεση των πελατών στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος κατέληγαν σε θετικά συμπεράσματα σε ποσοστό 78%. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στις ανεξάρτητες μελέτες ήταν μόλις 4%. «Η συσχέτιση είναι εντυπωσιακή. Χρειαζόμαστε επιστημονικά δεδομένα που δεν θα επηρεάζονται από οικονομικά συμφέροντα. Με ανησυχεί το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των ερευνών επηρεάζει τα πορίσματά τους», δηλώνει η Ελένη Λινού, καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Στάνφορντ. Η ελληνίδα επιστήμονας ήταν επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που υπέγραψαν τη σχετική δημοσίευση.
Τα σολάριουμ χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία (από το μη ορατό τμήμα του φωτεινού φάσματος) για πιο γρήγορο μαύρισμα. Οι επιχειρήσεις του χώρου υποστηρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία βελτιώνει την ψυχική διάθεση, βοηθά την παραγωγή βιταμίνης D και την παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που προστατεύει την επιδερμίδα από σοβαρές βλάβες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων Αμερικανών έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι του σολάριουμ σε μία τουλάχιστον φάση της ζωής του. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει, από το 2009, την υπεριώδη ακτινοβολία των σολάριουμ στην Ομάδα 1 των καρκινογόνων παραγόντων, δηλαδή ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους.
Η ερευνητική ομάδα του Στάνφορντ ανέλυσε 691 άρθρα σχετικά με το τεχνητό μαύρισμα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια σε επιστημονικά περιοδικά.
«Αν και ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος είναι σχετικά μικρός, το ειδικό τους βάρος είναι μεγάλο, καθώς χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα για διαφημιστικούς λόγους και σε υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια», ανέφερε η Μέγκαν Χέιλι, δερματολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη μελέτη του Στάνφορντ.
Το φαινόμενο της αλλοίωσης των επιστημονικών ερευνών προς όφελος κερδοσκοπικών συμφερόντων δεν περιορίζεται, φυσικά, στον χώρο του τεχνητού μαυρίσματος. Ανάλογες καταγγελίες αφθονούν για τις παρεμβάσεις των λόμπι σειράς βιομηχανιών –όπως του καπνού και της ζάχαρης– που χρηματοδοτούν έρευνες επιστημόνων οι οποίες υποβαθμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις των συγκεκριμένων ουσιών στη δημόσια υγεία.