Τα άτομα που έκαναν τις δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 σε διαφορετικό χέρι κάθε φορά, είδαν βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation.
Η βελτιωμένη ανοσία, σε σύγκριση με άτομα που έκαναν στο ίδιο χέρι και τις δύο δόσεις, θα μπορούσε να είναι σημαντική για ορισμένους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, με τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν κάνει πολλαπλές δόσεις εμβολίου ή να έχουν μολυνθεί από τον ιό , η εναλλαγή των χεριών που γίνεται κάθε μία μπορεί να μην προσφέρει πολλά οφέλη», σημείωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους από περαιτέρω μελέτες, θα μπορούσαν να επηρρεάσουν τον τρόπο που γίνονται όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων που γίνονται στα παιδιά.
«Δεν κάνω συστάσεις σε αυτό το σημείο, γιατί πρέπει να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τι συμβαίνει», είπε ο Δρ Marcel E. Curlin, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Αλλά «αν όλες οι παράμετροι είναι ίδιες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάζουμε χέρι σε κάθε δόση».
Προηγούμενες μελέτες που ασχολήθηκαν με το ζήτημα ήταν μικρές και παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα. Καμία δεν έδειξε σημαντική διαφορά στην παρεχόμενη ανοσία.
Στη μελέτη του Δρ Curlin, αυτός και άλλοι ερευνητές μέτρησαν επανειλημμένα τα επίπεδα αντισωμάτων σε 54 ζεύγη πανεπιστημιακών υπαλλήλων που ταιριάστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και τον χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή χεριού για τη δεύτερη δόση αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα έως και τέσσερις φορές.
Ο Δρ Curlin χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «συνεπές και στατιστικά σημαντικό. Η βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση εμφανίστηκε σαφώς τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και παρέμεινε υψηλή για 13 μήνες μετά την ενισχυτική δόση», ανέφερε το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον σε δελτίο Τύπου: «Οι ερευνητές βρήκαν αυξημένη ανοσία στο αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2 και μια ακόμη ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στην παραλλαγή Όμικρον που εμφανίστηκε περίπου έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό σε διαφορετικό χέρι».
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι η χορήγηση μιας δόσης σε κάθε χέρι ενεργοποιεί νέες ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς λεμφαδένες σε κάθε χέρι.