Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ινδίας κατά εννέα χρόνια, όπως αναφέρει έκθεση αμερικανικής ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη λέει ότι 480 εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Ινδία αντιμετωπίζουν τα «πιο ακραία επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο» και, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υψηλά επίπεδα έχουν επεκταθεί και καλύπτουν και άλλα μέρη της χώρας.

Αν εφαρμοστούν ισχυρές πολιτικές για καθαρό αέρα, μπορεί να προστεθούν έως και πέντε χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων, προσθέτει η έκθεση.

Οι ινδικές πόλεις κυριαρχούν συνήθως στις πρώτες θέσεις της παγκόσμια κατάταξης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υπολογίζεται ότι σκοτώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (EPIC) λέει ότι η βόρεια Ινδία αναπνέει «επίπεδα ρύπανσης που είναι 10 φορές χειρότερα από αυτά που βρίσκονται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Αυτή η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει εξαπλωθεί εδώ και δεκαετίες στις δυτικές και κεντρικές πολιτείες της Ινδίας, όπως η Μαχαράστρα και η Μάντια Πραντές, όπου ο μέσος άνθρωπος χάνει τώρα δυόμισι έως τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις αρχές του 2000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

Τα νέα δεδομένα από την έκθεση «Air Quality Life Index» του EPIC αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, Δελχί, θα μπορούσαν να κερδίσουν έως και 10 χρόνια στη ζωή τους, εάν μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδο που να πληροί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή σε συγκέντρωση σωματιδίων 10 μg/m³. Το 2019, η μέση συγκέντρωση σωματιδίων στην Ινδία ήταν 70,3 μg/m³ – η υψηλότερη στον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκαταλέγονται σταθερά στις πέντε πρώτες πιο μολυσμένες ατμοσφαιρικά χώρες στον πλανήτη.

Το EPIC κρίνει θετικά ορισμένες αλλαγές πολιτικής που έκανε η ινδική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Καθαρού Αέρα 2019 (NCAP), το οποίο στοχεύει στη μείωση της επικίνδυνης ρύπανσης σωματιδίων στη χώρα.

Η Κίνα, αναφέρει η έκθεση, είναι ένα παράδειγμα του πώς η αποτελεσματική πολιτική μπορεί να επιφέρει «απότομες μειώσεις της ρύπανσης σε σύντομο χρονικό διάστημα». Από το 2013, η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μείωσε την παραγωγή σωματιδίων κατά 29%.