Οι βομβίνοι είναι έντομα που κατατάσσονται στις αγριομέλισσες. Είναι οι φυσικοί επικονιαστές για πολλά φυτά και ανήκουν στην κατηγορία των ωφέλιμων εντόμων. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε ασχοληθεί με τον αποδεκατισμό των μελισσών, δεν έχει υπάρξει η ίδια ανησυχία για τους βομβίνους που επίσης εξαφανίζονται ραγδαία.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Environmental Entomology», αποκαλύπτει ότι η απώλεια της ποικιλίας των φυτών που πλήττει τον πλανήτη μας έχει σοβαρές συνέπειες και για τους βομβίνους, σε ό,τι αφορά ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους από το αβγό ως το ενήλικο έντομο.
Η επικεφαλής της μελέτης Χόλις Γούνταρντ, επίκουρη καθηγήτρια Εντομολογίας, εξήγησε ότι οι βομβίνοι κάνουν ένα είδος επικονίασης το οποίο δεν κάνουν οι μέλισσες που παράγουν μέλι. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τις σιαγόνες τους για να «τινάζουν» τα λουλούδια έως ότου εκείνα απελευθερώσουν τη γύρη τους, και αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για καλλιέργειες όπως αυτές της ντομάτας, της φράουλας, της πιπεριάς, της αγκινάρας, της πατάτας αλλά και διαφορετικών ειδών μούρων όπως τα μύρτιλα και τα κράνμπερι.
Διαφορετικές μελέτες έχουν εξετάσει τους παράγοντες που συντελούν στον αποδεκατισμό τους, όπως η έκθεση σε φυτοφάρμακα αλλά και η κλιματική αλλαγή. «Η δική μας μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τον παράγοντα της διατροφής κατά το στάδιο εκείνο της ανάπτυξης στο οποίο οι βασίλισσες προσπαθούν να δημιουργήσουν φωλιά και δείχνει ότι η τροφή στην οποία έχουν πρόσβαση επιδρά στο πόσο γρήγορα μπορούν να μεταβούν στο στάδιο του να έχουν εργάτες.
Όταν δεν υπάρχει ποικιλία φυτών για επικονίαση, οι βασίλισσες αναγκάζονται να έχουν λίγες επιλογές» σημείωσε η δρ Γούνταρντ. Η συμβουλή της είναι να φυτεύουμε μεγάλη ποικιλία φυτών που ανθίζουν την άνοιξη ώστε να βοηθηθούν οι βομβίνοι στο έργο τους. «Οι βομβίνοι χρειάζονται ποικιλία στη διατροφή τους και υποφέρουν όταν δεν υπάρχει αυτή η ποικιλία. Για κάθε βασίλισσα που δεν ξεκινά με επιτυχία μια φωλιά χάνονται εκατοντάδες βομβίνοι. Οι αρνητικές συνέπειες κλιμακώνονται ταχύτατα».