Η πεποίθηση ότι το τυρί μας κάνει κακό είναι λάθος, λένε οι ερευνητές, καθώς δεν ανακάλυψαν καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ακόμη και το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, που συχνά αποφεύγονται από τους φανατικούς της υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ή ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, σύμφωνα με μια επισκόπηση 29 διαφορετικών μελετών που περιλαμβάνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες.
«Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη, αλλά λανθασμένη εντύπωση στο κοινό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικά μπορεί να μας κάνουν κακό, όμως αυτό είναι μια παρανόηση», δήλωσε ο ερευνητής Ian Givens, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Reading.
«Ενώ είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό είναι λανθασμένη. Έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια για το πώς τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά δεν το κάνουν».
Οι κατευθυντήριες οδηγίες μας προτείνουν να μειώσουμε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που τρώμε, επειδή μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κυκλοφοριακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Epidemiology.
Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια, χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή 938.465 συμμετεχόντων.
Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται για το αν ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο BMJ και στην οποία ανταλλάχθηκε το 1% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από κορεσμένα λίπη (όπως το βούτυρο και το κρέας) με λαχανικά, υδατάνθρακες ολικής αλέσεως ή πολυακόρεστα λιπαρά, έδειξε ότι αυτή η μικρή διατροφική αλλαγή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία έδειξε ότι τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το τυρί και το βούτυρο, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από καρδιακές παθήσεις, όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας διατροφής, με συνολικά μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.