Μια νέα θεραπεία κατά του HIV που βασίζεται στον εμβολιασμό έχει πετύχει την καταστολή του ιού σε πέντε ασθενείς, δημιουργώντας ελπίδες ότι περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του AIDS, χωρίς την ανάγκη για καθημερινή φαρμακευτική αγωγή.
Ερευνητές συνδύασαν δύο καινοτόμα εμβόλια κατά του HIV με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του στη δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε διάστημα τριών ετών κατά στο IrsiCaixa Aids Research Institute στη Βαρκελώνη.
Μετά τη χορήγηση της θεραπείας, ο ιός ήταν μη ανιχνεύσιμος σε πέντε από τους 24 συμμετέχοντες και η εξάπλωσή του εμποδίστηκε από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ένας από αυτούς, ήταν χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα για επτά μήνες.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Beatriz Mothe είπε ότι η ομάδα της ήταν «στο σωστό δρόμο» για την ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην καθημερινή λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, η οποία χορηγείται σήμερα στον ασθενείς με HIV.
Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι -το ήμισυ όσων ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο- λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της λοίμωξης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Όμως αυτά τα φάρμακα είναι ακριβά και μπορούν να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Οι ασθενείς πρέπει να θυμούνται να τα λαμβάνουν κάθε μέρα, για ολόκληρη τη ζωή τους.
Ο Michel Warren, εκτελεστικός διευθυντής της Συμβουλευτικής Ένωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS (AVAC), είπε ότι αν και η μελέτη είχε διεξαχθεί σε μικρή κλίμακα, τα ευρήματά της ήταν «ενδιαφέροντα και σημαντικά».
«Μακροπρόθεσμες θεραπείες που δεν απαιτούν καθημερινή λήψη χαπιών θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της καταστολής του ιού ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμος και μολυσματικός στα 37 εκατομμύρια ανθρώπων με HIV – αυτό θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να ανακοπεί η επιδημία», είπε.
Ο Warren είπε ότι αυτό ήταν ένα παράδειγμα θεραπευτικού εμβολίου για τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια, σε αντίθεση με την προληπτική ανοσοποίηση για ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η παρωτίτιδα και η ιλαρά.
«Η ιδέα ενός θεραπευτικού εμβολίου που θα μπορούσε να παρέχει συνεχή έλεγχο του ιού, χωρίς να χρειάζεται καθημερινή λήψη φαρμάκων, θα είναι μια τεράστια πρόοδος», είπε.
Ο Δρ Mothe και η ομάδα της χορήγησαν στους ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με τον ιό HIV, δύο εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή συνέχισαν να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για τρία χρόνια, ενώ οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανοσοποιητική τους απόκριση.
Στη συνέχεια, 15 από τους συμμετέχοντες έλαβαν μία ενισχυτική δόση ενός από τα εμβόλια και ένα φάρμακο για τον καρκίνο που ονομάζεται romidepsin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει τον HIV από ιστούς όπου μπορεί να παραμένει ανενεργός.
Ο ιός επέστρεψε γρήγορα και άρχισε να εξαπλώνεται και πάλι σε 10 από αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν ξανά αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά οι πέντε απαλλάχθηκαν από τον ιό, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα, για μερικές εβδομάδες και σε μία περίπτωση, για επτά μήνες .