Καλά νέα για τους λάτρεις των γλυκών, των αναψυκτικών και όσων γενικά τα δόντια δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση: Οι επιστήμονες φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να είναι σε θέση να επιτύχουν την αναγέννηση των δοντιών μας και το μυστικό της εξέλιξης αυτής φαίνεται ότι κρύβεται –που αλλού;- στα σαγόνια του καρχαρία.
Μια μελέτη στην αναπτυξιακή βιολογία εξηγεί πώς οι καρχαρίες και άλλα εξέχοντα μέλη της θαλάσσιας ζωής είναι σε θέση να αναγεννούν τα δόντια που χάνουν συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή τους.
Μέχρι τώρα, η διαδικασία αυτή είχε γίνει ελάχιστα κατανοητή και παρέμενε ουσιαστικά μη χαρακτηρισμένη από την άποψη της αναπτυξιακής γενετικής. Όμως οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι μελετούσαν τα έμβρυα σκυλόψαρων, ανακάλυψαν μια ειδική ομάδα επιθηλιακών κυττάρων που είναι υπεύθυνη για την αναγέννηση των δοντιών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.
Τα εν λόγω γονίδια υπάρχουν εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανόν υπεύθυνα για την παραγωγή των πρώτων δοντιών στα σπονδυλωτά ζώα, όπως επίσης και την παραγωγή όλων των δοντιών από τότε, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και εκείνων των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια επιθηλιακά κύτταρα, αλλά παράγουν δόντια μόνο δύο φορές στη ζωή μας (τα νεογιλά ή παιδικά δόντια όταν ήμαστε μικροί και τα μόνιμα στη συνέχεια) προτού τα κύτταρα αυτά εξαφανιστούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατόν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας να βοηθήσουν τελικά στην ανακάλυψη θεραπειών που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση των δοντιών που έχουμε χάσει.
«Οι σειρά ταινιών “Τα σαγόνια του καρχαρία” μας δίδαξε ότι δεν είναι πάντα ασφαλές να μπαίνουμε στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μάλλον θα πρέπει να το κάνουμε, προκειμένου να βρούμε τρόπους για να αναπτυχθούν θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα δόντια τους» υποστήριξε χαριτολογώντας ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Gareth Fraser.