Αφού συμφωνήσαμε (σχεδόν) όλοι ότι τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός και ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια απαραίτητη συνθήκη για την οικογενειακή γαλήνη και την σωστή ανάπτυξη μιας οικογένειας, διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της αντισύλληψης στην σεξουαλική μας ζωής. Ως αντισύλληψη ορίζεται κάθε μέθοδος που στοχεύει στην αποφυγή της εγκυμοσύνης είτε από τον άνδρα είτε από τη γυναίκα. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος να απολαμβάνουμε τη σεξουαλική μας δραστηριότητα χωρίς το άγχος μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μέθοδοι αντισύλληψης βεβαίως υπήρχαν από την αρχαιότητα, όμως μόνο σχετικά πρόσφατα η επιστήμη έδωσε τόσες διαφορετικές μεθόδους και μπόρεσαν οι άνθρωποι να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτές, απαλλαγμένοι από θρησκευτικά και κοινωνικά ταμπού.

Η κάθε μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι η βέλτιστη για τον καθένα. Πέρα από τον εμφανή διαχωρισμό των μεθόδων για άνδρες και για γυναίκες, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η σεξουαλική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες που θα προσφύγουν στην αντισύλληψη για πρώτη φορά θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους.

 

Αντισυλληπτικά φραγμού

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όλες οι συσκευές που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη εμποδίζοντας την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα με φυσικό τρόπο. Ανάμεσα στις πλέον διαδεδομένες είναι το ανδρικό και το γυναικείο προφυλακτικό, το διάφραγμα, οι κολπικοί σπόγγοι. Τα ανδρικά προφυλακτικά αποτελούν μια διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης παγκοσμίως, καθώς προφυλάσσουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα ποσοστά αποτυχίας να εξαρτώνται κυρίως από τη σωστή τοποθέτησή τους.

 

Ορμονικά αντισυλληπτικά

Όπως προδίδει η ονομασία τους, στοχεύουν αναστολή της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης μέσω ορμονικών διαδικασιών και διατίθενται μόνο για τις γυναίκες. Μεταξύ τους βρίσκονται τα γνωστά αντισυλληπτικά χάπια, τα ορμονικά εμφυτεύματα, ενέσεις και αντισυλληπτικά έμπλαστρα. Τα αντισυλληπτικά χάπια έφεραν επανάσταση στη γυναικεία σεξουαλική συμπεριφορά όταν κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’60, καθώς η αντισύλληψη πέρασε στα χέρια των γυναικών με έναν απλό, χωρίς πολλές παρενέργειες, τρόπο και παραμένει μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης.

 

Ενδομήτριες συσκευές

Eίναι μικρές συσκευές σε σχήμα T που εισάγονται στη μήτρα και περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη, όπως το γνωστό σπιράλ. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αντισύλληψης, την τοποθέτησή τους γίνεται αποκλειστικά από το γυναικολόγο, πρόκειται για μακροχρόνια μέθοδος (ανάλογα το υλικό μπορεί να παραμείνουν ως και πέντε χρόνια) και συνιστάται σε γυναίκες με σταθερή μονογαμική σχέση. Καθώς έχουν πολύ μικρά ποσοστά αποτυχίας και μόνιμη δράση, είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντισύλληψης παγκοσμίως, με 180 εκατομμύρια γυναίκες να το χρησιμοποιούν.

 

Επείγουσα αντισύλληψη

Για τις περιπτώσεις που κάτι πήγε στραβά με την μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιήθηκε ή επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε καμία μέθοδος, υπάρχει το «χάπι της επόμενης ημέρας». Η λήψη του γίνεται ως και 72 ώρες μετά την επαφή (όσο συντομότερα, τόσο μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας). Δεν θεωρείται μέθοδος αντισύλληψης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

 

Στείρωση

Για όσους επιθυμούν μια πραγματικά μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης, υπάρχει η χειρουργική στείρωση: σαλπιγγική απολίνωση για τις γυναίκες, βασεκτομή για τους άνδρες. Η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί εκ νέου με χειρουργική επέμβαση, χωρίς όμως να είναι εγγυημένα τα αποτελέσματα 100% – ότι ο/η ασθενής δηλαδή θα μπορέσει να τεκνοποιήσει.

 

Συμπεριφορικές μέθοδοι

Η ρύθμιση της σεξουαλικής επαφής με την παρακολούθηση των γόνιμων ημερών, η διακοπτόμενη συνουσία και το σεξ χωρίς κολπική διείσδυση, είναι κάποιες πρακτικές μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες όμως μπορεί να έχουν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και δεν αναγνωρίζονται ως πραγματικοί τρόποι αντισύλληψης από πολλούς γιατρούς.