Για ακόμη μία φορά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων, τονίζοντας ότι επιβάλλεται για την προστασία των ίδιων, αλλά του παιδιού που κυοφορούν. Τόνισε επίσης την ασφάλεια του εμβολιασμού και ότι δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη γονιμότητα, άμεσα ή μελλοντικά. Αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε:
«Το πρόβλημα με τους ανεμοβολίαστους συζητείται καθημερινά. Οι προσπάθειες να πειστούν είναι συνεχείς και ας ελπίσουμε ότι ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε θα βοηθήσει, ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί.
»Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που λόγω πλημμελούς, ίσως, πληροφόρησης, ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
»Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, αλλά επανερχόμαστε διότι βλέπουμε και ζούμε θλιβερά γεγονότα.
»Πριν λίγες μέρες, το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC δημοσίευσε πρόσφατες συστάσεις. Τα εμβόλια Covid συστήνονται, όπως γράφεται, σε εγκύους, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν σε παρόντα χρόνο, αλλά και στο άμεσο μέλλον.
»Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα άμεσα ή και μελλοντικά. Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό, αλλά και για τον αναμνηστικό.
»Υπενθυμίζεται ότι οι έγκυες με Covid λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο και για πρόωρο τοκετό, αλλά και για άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία ή άλλες διαταραχές αιμόστασης.
»Τονίζεται ότι οι έγκυες γυναίκες, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αυτό νομίζω κάτι μας φέρνει στο νου, τη μακρόχρονη παράδοση του «σαραντίσματος», δηλαδή της προστασίας των λεχώνων μετά τον τοκετό για την αποφυγή λοιμώξεων.
»Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή για εμβολιασμό ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο. Τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται μέσω των ομφαλικών αγγείων, της εμβρυικής κυκλοφορίας, προστατεύουν και το νεογνό.
»Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου από τον γυναικολόγο τον οποίο εμπιστεύεται πρέπει να είναι σαφής με πλήρη αναφορά των κινδύνων. Και οι έγκυες πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους τους και να παίρνουν απαντήσεις ανάλογα με τη σύσταση που τους κάνουν».