Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση 33 σημαντικών ασθενειών έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο έως τώρα, σύμφωνα με έρευνα που παρακολουθεί το ζήτημα εδώ και 11 χρόνια.
Η έκθεση με τίτλο G-Finder διαπίστωσε ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν στην ιατρική έρευνα και ανάπτυξη έφθασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Σύνολο είναι αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Όμως, η ομάδα που παρακολουθεί τα δεδομένα προειδοποίησε ότι αυτός ο τομέας της παγκόσμιας υγείας εξακολουθούσε να εξαρτάται από λίγους κορυφαίους χρηματοδότες. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ήταν η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μέσω των εθνικών ινστιτούτων υγείας παρείχε το 39% του συνολικού ποσού.
Υπήρξαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις συνεισφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία και την Ινδία. Η συνολική επένδυση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009.
Μια μικρή αυστραλιανή μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται Policy Cures Research έχει στρατολογηθεί από το Gates Foundation –τον φιλανθρωπικό οργανισμό που χρηματοδοτείται από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Microsoft, μεγιστάνα Bill Gates- για να παρακολουθήσει τον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας και να συντάσσει την έκθεση G-Finder.
Το έργο της οργάνωσης εξετάζει τι φαρμακοβιομηχανίες, πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών όπως ο HIV / AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση. Έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτείται και για λιγότερο γνωστές ασθένειες – όπως διαρροϊκές παθήσεις, δάγκειος πυρετός και λέπρα.
Η χρηματοδότηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά επιπλέον 87 εκατομμύρια δολάρια: Τα χρήματα χορηγήθηκαν σε ερευνητές που αναζητούν νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ελονοσίας και της φυματίωσης και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για κλινικές δοκιμές που βοηθούν τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η κ. Anna Doubell, διευθυντής έρευνας της Policy Cures Research, δήλωσε: «Παρά το υψηλό επίπεδο χρηματοδότησης, καμία χώρα δεν έφθασε στον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ήταν τα κράτη-μέλη του να δαπανήσουν το 0,01% του ΑΕΠ τους για την έρευνα για τις υγειονομικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών».
Ο επικεφαλής της Policy Cures Research, Nick Chapman, δήλωσε: «Οι δεσμοί στην έρευνα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πραγματικά ισχυροί, ελπίζω δεν θα απειληθούν λόγω Brexit».