Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια μας. Κάποια από αυτά είναι αρκετά επικίνδυνα, αφού το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες, το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία και το βακτήριο Serratia ficaria είναι αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.Μετά από αυτή την μελέτη οι ειδικοί συμβούλευαν να αφήνουμε τα παπούτσια στο χολ και να τα πλένουμε καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.
Ο Δρ Amesh Adalja, ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας της Υγείας του Πανεπιστημίου John Hopkins και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες ισχυρίζεται πως το να βγάζουμε τα παπούτσια δεν μειώνει ουσιαστικά το μικροβιακό φορτίο που έχουμε στο σπίτι. Οι άνθρωποι έχουν εμμονή να διατηρούν τα πάντα όσο πιο αποστειρωμένα γίνεται, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πατώματα στο σπίτι είναι ήδη γεμάτα μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και ιούς. Υπάρχει παθογενές υλικό και στις κάλτσες και υπάρχουν βακτήρια και στο δέρμα των ποδιών. Ας μην είμαστε υπερβολικοί λέει ο Δρ Amesh Adalja. Το 99% των μικροοργανισμών στον πλανήτη δεν κάνουν κακό.
Τελικά, τι πρέπει να κάνουμε; Είτε αφήνουμε τα παπούτσια στο χολ, είτε μπαίνουμε με αυτά μέσα στο σπίτι, πρέπει να φροντίζουμε για την υγιεινή του σπιτιού ως εξής:
Σκουπίζουμε και καθαρίζουμε το χαλί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αερίζουμε συχνά το σπίτι διότι η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό είναι συνήθως πολύ χειρότερη από το εξωτερικό. Διαβάζουμε τις ετικέτες διότι πολλά συμβατικά οικιακά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν ισχυρά χημικά που είναι τοξικά για το δέρμα και τους πνεύμονες. Αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα στην αυλή και τον κήπο για να μην μεταφέρουμε τις χημικές ουσίες στο σπίτι. Αφαιρούμε τις μυρωδιές φυσικά, απομακρύνοντας το ένοχο αντικείμενο και ανοίγοντας τα παράθυρα. Τα αποσμητικά χώρου προκαλούν τη συσσώρευση δυνητικά επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων.