Οι σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και η κηπουρική, είναι αρκετές για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο ή άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 88.140 ανθρώπους στις ΗΠΑ ηλικίας 40 έως 85 ετών.
Σε σχέση με όσους ήταν σωματικά αδρανείς, εκείνοι που συμμετείχαν μόνο δέκα έως 60 λεπτά την εβδομάδα σε ήπιες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Για όσους ο χρόνος άσκησης έφθανε τα 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου ήταν 31%, ενώ για εκείνους που ξεπερνούσαν τα 1.500 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (46%).
Όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.), οι άνθρωποι με σωματική δραστηριότητα δέκα έως 60 λεπτών την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 12%, ενώ εκείνοι που ασκούνταν 120 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, μείωναν τον κίνδυνο κατά 37%, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, ούτε καν συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με την ψυχαγωγία.
Προηγούμενη έρευνα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής στο Πότσνταμ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ασκούνται έστω και σε μέτριο βαθμό, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας επιπλοκών λόγω διαβήτη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οποιαδήποτε σχετικά ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η κηπουρική, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και πρόωρου θανάτου εξαιτίας του.
Επιπρόσθετα, σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, όπου συμμετείχαν 3.310 γυναίκες, έδειξε ότι όσες δήλωσαν ότι ασχολούνταν με την κηπουρική ή με άλλες εργασίες στην αυλή και την βεράντα, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης από εκείνες που έτρεχαν, κολυμπούσαν ή έκαναν αερόμπικ.