Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει γιατί οι άνδρες δεν έχουν οστό στο πέος, σε αντίθεση με τους χιμπατζήδες, τις αρκούδες και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά.
Το οστό του πέους εξελίχθηκε για πρώτη φορά στα θηλαστικά περίπου 145 με 95 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University College του Λονδίνου. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Matilda Brindle είπε ότι ένας από τους λόγους που οι άνδρες έχασαν αυτό το οστό ήταν επειδή δεν κάνουμε σεξ για αρκετή ώρα ώστε να το χρειαζόμαστε.
«Οι κοινοί πρόγονοι τόσο των πρωτευόντων θηλαστικών και όσο και των σαρκοφάγων είχαν οστό στο πέος», είπε. «Είναι αρκετά περίεργο για τους ανθρώπους, καθώς είμαστε ένα από τις λίγα πρωτεύοντα θηλαστικά που δεν έχουν».
Τα πρωτεύοντα που ζευγαρώνουν για τρία λεπτά ή περισσότερο τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερο κόκαλα στο πέος από εκείνα των οποίων η κολπική διείσδυση, διαρκεί κάτω από τρία λεπτά, είπε η ερευνήτρια. «Η διάρκεια της ανθρώπινης συνουσίας τείνει να είναι κάτω από δύο λεπτά, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το περίμεναν».
Σε αντίθεση, ένα είδος νυκτόβιου λεμούριου, συνουσιάζεται για περίπου μια ώρα κάθε φορά και έχει μια πολύ μακρύ οστό στο πέος.
Η Brindle είπε επίσης ότι μεγαλύτερα οστά πέους παρατηρήθηκαν σε είδη με εποχιακή αναπαραγωγή και πολυγαμικά συστήματα ζευγαρώματος, χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι άνθρωποι. «Στα πολυγαμικά συστήματα ζευγαρώματος πολλά αρσενικά και θηλυκά ζευγαρώνουν όλα μεταξύ τους, όπως συμβαίνει στους χιμπατζήδες, για παράδειγμα» διευκρίνισε. «Ενώ το πολυγαμικό ζευγάρωμα συμβαίνει και μεταξύ των ανθρώπων, δεν είναι αρκετά σύνηθες ώστε να απαιτείται η διατήρηση των οστών του πέους».
Άλλοι λόγοι για την έλλειψη οστού του πέους στους ανθρώπους είναι ότι το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα όλο τον χρόνο και είναι λιγότερο ανταγωνιστικό από εκείνο των άλλων ζώων.
Οι χιμπατζήδες, οι οποίοι κάνουν σεξ μόνο για περίπου επτά δευτερόλεπτα κάθε φορά, έχουν μια πολύ μικρή οστό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει εξελικτική πίεση ώστε να το χάσουν και αυτοί. Ωστόσο, έχουν ένα πολυγαμικό σύστημα ζευγαρώματος, κατά το οποίο τα θηλυκά ζευγαρώνουν με αρκετά διαφορετικά αρσενικά την ημέρα όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής.
Οι όρχεις των αρσενικών χιμπατζήδων είναι πολύ μεγάλοι – περίπου στο ίδιο μέγεθος με τον εγκέφαλό τους – καθώς παράγουν πολύ σπέρμα για να ζευγαρώσουν με αρκετά θηλυκά. «Οι ανθρώπινοι όρχεις είναι ελαφρώς μικρότεροι, γεγονός που δείχνει ότι οι άνδρες δεν έχουν τόσο ισχυρή φυσική προδιάθεση να ζευγαρώνουν με πολλά θηλυκά ταυτόχρονα», δήλωσε η Brindle. «Ίσως ο τελικός λόγος που ξεφορτωθήκαμε το οστό στο πέος, είναι για να έχουμε ένα πιο μονογαμικό σύστημα ζευγαρώματος».