Ταΐζοντας τα μικρά παιδιά τρόφιμα όπως τα φιστίκια και τα αυγά, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουν επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αυγού στη διατροφή παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έξι μηνών και η προσθήκη φιστικιών στη διατροφή παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 11 μηνών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας στα αυγά και στα φιστίκια.
Η αλλεργία στα αυγά και στα φιστίκια είναι οι πιο κοινές αλλεργίες σε βρέφη και νήπια.
Αυγά και φιστίκια από νωρίς προλαμβάνουν τις μετέπειτα τροφικές αλλεργίες
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), χρησιμοποίησε τα συνδυασμένα αποτελέσματα δοκιμών για την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων στη διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής των παιδιών και κατέληξε στο συμπέρασμα υπήρχε «μέτρια βεβαιότητα» ότι η έγκαιρη εισαγωγή αυγού και φιστικιών στη διατροφή συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τον όρο «μέτρια βεβαιότητα», επειδή η μελέτη βασίζεται σε διάφορα τμήματα ερευνών που διαφέρουν η μία από την άλλη ως προς τη μεθοδολογία και την εκτέλεσή τους. Επίσης, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ομάδα ελέγχου σε μελέτες διατροφής.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλύψουμε τη βέλτιστη χρονική στιγμή για την εισαγωγή αυγών και φιστικιών στη διατροφή των βρεφών.
Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν «υψηλής βεβαιότητα αποδείξεις» ότι η στιγμή της εισαγωγής γλουτένης στη διατροφή, δεν συνδέεται με την εμφάνιση κοιλιοκάκης αργότερα.
Οι αλλεργίες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον δυτικό κόσμο, με τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες να εμφανίζονται στα φιστίκια, το σουσάμι, το αγελαδινό γάλα, τη σόγια, το αυγό, τα καρύδια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
Οι άνθρωποι, ενήλικες ή βρέφη, που έχουν ήδη εμφανίσει αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα, δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους: τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης αφορούν μόνο την πρόληψη των αλλεργιών και όχι τη διαχείρισή τους. Μια αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ, το οποίο μπορεί να έχει ακόμη και μοιραίο αποτέλεσμα.