Οι ενήλικες θεωρούν ότι ένα παιδί πονάει λιγότερο, όταν πιστεύουν ότι είναι κορίτσι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatric Psychology και διεξήχθη από ψυχολόγους του Γέιλ και του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, συμμετείχαν 264 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 – 75 ετών. Στους συμμετέχοντες, προβλήθηκε ένα βίντεο ενός 5χρονου παιδιού, του οποίου το φύλο ήταν διφορούμενο. Σε αυτό το βίντεο, εμφανιζόταν ένας γιατρός που τσιμπούσε το δάχτυλο του παιδιού με μια βελόνα, σαν να επρόκειτο να του πάρει δείγμα αίματος.
Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, στη μια ομάδα εθελοντών είπαν ότι το παιδί λεγόταν Samuel, ένα ανδρικό όνομα, ενώ στην άλλη ομάδα είπαν ότι το όνομά του ήταν Samantha, ένα γυναικείο όνομα. Με βάση την αντίδραση του παιδιού, οι ενήλικες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο πόνο ένιωσε το «αγόρι» ή «κορίτσι» στο βίντεο, σε κλίμακα από 0 (καθόλου πόνος) έως 100 (έντονος πόνος).
Το πείραμα έδειξε ότι οι ενήλικες βαθμολόγησαν τον πόνο του «Samuel» με 50,42, ενώ τον πόνος της «Samantha» με 45,90.
«Τα συγκεκριμένα στερεότυπα για το φύλο -για παράδειγμα, ότι τα αγόρια είναι πιο στωικά ή τα κορίτσια είναι πιο συναισθηματικά – μπορεί να επηρεάσουν τους ενήλικες στην εκτίμησή τους για τον πόνο των παιδιών», κατέληξαν οι συντάκτες της έρευνας.
Ο Joshua Monrad, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε ότι η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχόμενου ρόλου των προκαταλήψεων στην εκτίμηση του πόνου και της γενικότερης υγειονομικής περίθαλψης.
«Εάν το φαινόμενο που παρατηρήσαμε στη μελέτη μας ισχύει και σε άλλα περιβάλλοντα, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία», εξήγησε. «Οποιεσδήποτε προκαταλήψεις σε κρίσεις σχετικά με τον πόνο θα είναι εξαιρετικά σημαντικές, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε μη απαραίτητα παροχή υγειονομικής περίθαλψης».
Η μελέτη εμπνεύστηκε από την έρευνα μίας από τους συν-συγγραφείς της, της Lindsey Cohen του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, η οποία ήταν επικεφαλής μιας μελέτης του 2014 στην οποία μια μεγάλη ομάδα φοιτητριών νοσηλευτικής και ψυχολογίας αξιολόγησαν τις αντιλήψεις τους για τον πόνο που φαινόταν να βιώνει το παιδί στο ίδιο βίντεο: Και εκείνη η ομάδα υποστήριξε ότι «Samuel» ένιωσε περισσότερο πόνο από τη «Samantha», παρά το γεγονός η αντίδρασή του ήταν η ίδια.