Βρεθήκατε ποτέ στη θέση του να θέλετε μια playlist μουσικών κομματιών που να σας βάζουν σε συγκεκριμένη διάθεση – για παράδειγμα, να σας παρακινήσουν για δουλειά – αλλά δεν ξέρατε που να το βρείτε; Σύντομα, μπορεί να γίνει πιο εύκολη η εύρεση μουσικής που να ταιριάζει στις τρέχουσες συναισθηματικές σας ανάγκες ή να σας ενεργοποιήσει, χάρη σε μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την μελέτη σε περισσότερα από 2.500 άτομα στις ΗΠΑ και την Κίνα σχετικά με τη συναισθηματική τους απόκριση σε χιλιάδες τραγούδια από πολλά είδη.
Αυτό που ανακάλυψαν, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ήταν ότι η υποκειμενική εμπειρία της ακρόασης μουσικής μπορεί να χαρτογραφηθεί μέσω τουλάχιστον 13 διαφορετικών συναισθημάτων και συγκεκριμένα των: διασκέδαση, χαρά, ερωτισμός, ομορφιά, χαλάρωση, θλίψη, ονειροπόληση, θρίαμβος, άγχος, φόβος, ενόχληση, πρόκληση, ενθουσιασμός.
«Καταγράψαμε το μεγαλύτερο φάσμα συναισθημάτων που οι άνθρωποι βιώνουν οικουμενικά μέσω της γλώσσας της μουσικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Ντάκερ Κέλτνερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Μάλιστα, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, διδακτορικός φοιτητής στις Νευροεπιστήμες Αλαν Κάουεν δημιούργησε με βάση τα δεδομένα έναν διαδραστικό «ακουστικό χάρτη» (https://www.ocf.berkeley.edu/~acowen/music.html#modal).
Οι επισκέπτες του χάρτη κινώντας τον κέρσορά τους μπορούν να ακούνε αποσπάσματα από μουσικά κομμάτια και να ανακαλύπτουν αν η δική τους συναισθηματική αντίδραση ταιριάζει με εκείνη που είχαν άλλα άτομα από διαφορετικές κουλτούρες.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερα από 2.500 άτομα από την πλατφόρμα Mechanical Turk της Amazon. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι έκαναν τους εθελοντές να νιώθουν ενεργητικότητα. Το «Rock the Casbah» των Clash τους ξεσήκωνε, το «Let’s Stay Together» του Αλ Γκριν ξυπνούσε τον αισθησιασμό ενώ το «Somewhere over the Rainbow» του Ισραήλ Καμακαγουιγουόλε προκαλούσε χαρά. Γενικότερα, η χέβι μέταλ μουσική χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους ως προκλητική ενώ το μουσικό θέμα από την σκηνή στο ντους της ταινίας «Ψυχώ» φάνηκε να προκαλεί φόβο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανές εφαρμογές αυτών των ευρημάτων θα μπορούσαν να αφορούν νέες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες αλλά ακόμη και υπηρεσίες streaming μουσικής.