Ένα ζωντανό «τσιρότο» που περιέχει εκατομμύρια ζωντανά βλαστοκύτταρα και αντλεί αίμα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από μια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ειδικό «τσιρότο» που ράβεται στην καρδιά, είναι διαστάσεων 3Χ2 εκατοστών και αναπτύσσεται στο εργαστήριο από ένα δείγμα των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς και στη συνέχεια μετατρέπεται σε έναν υγιή και πλήρως λειτουργικό μυ. Επίσης, απελευθερώνει χημικές ουσίες που επισκευάζουν και αναγεννούν τα υπάρχοντα καρδιακά κύτταρα.

Δοκιμές σε κουνέλια δείχνουν ότι είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε μια διάσκεψη για την καρδιολογία στο Μάντσεστερ. Οι δοκιμές σε ασθενεί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια φραγμένη αρτηρία μπλοκάρει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ, στερώντας του το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει το αίμα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τη δυνατότητα που έχει η καρδιά να αντλεί αίμα και να οδηγήσει σε ανίατη καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο ερευνητής Δρ Richard Jabbour δήλωσε: «Μια μέρα, ελπίζουμε να προσθέσουμε το “τσιρότο” της καρδιάς στις θεραπείες που οι γιατροί μπορούν συνήθως να προσφέρουν στους ανθρώπους μετά από μια καρδιακή προσβολή. Θα μπορούσαμε να συνταγογραφούμε ένα από αυτά τα “μπαλώματα” μαζί με τα συνήθη φάρμακα για όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια – θα μπορούσαμε να το παίρνουμε κυριολεκτικά από το ράφι και να το εμφυτεύουμε κατευθείαν στον ασθενή».

Ο καθηγητής Metin Avkiran, από το British Heart Foundation, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εξουθενωτική και μεταβαλλόμενη πάθηση που δεν θεραπεύει, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες εξαιρετικά δύσκολες. Αν μπορούμε να επιδιορθώσουμε την καρδιά και να τη θεραπεύσουμε μετά από μια σοβαρή καρδιακή προσβολή, μπορούμε και να βελτιώσουμε τις προοπτικές για αυτούς τους ανθρώπους».