Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση γενικά έχει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της σωματικής δεξιότητας και της δύναμης. Αλλά τι γνωρίζουμε σχετικά με τις επιπτώσεις συγκεκριμένων τύπων άσκησης; Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι το τζόκινγκ μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, για παράδειγμα, ενώ η γιόγκα μας κάνει ευτυχισμένους.

Ωστόσο, υπάρχει μια δραστηριότητα που τα οφέλη της υπερβαίνουν την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας – οι πολεμικές τέχνες μπορούν επίσης να ενισχύσουν και τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν δύο τρόποι βελτίωσης της προσοχής, μέσω προπόνησης προσοχής (AT) και της προπόνησης κατάστασης προσοχής (AST). Η ΑΤ βασίζεται στην εξάσκηση μιας συγκεκριμένης ικανότητας και στη βελτίωση της συγκεκριμένης, αλλά όχι άλλων ικανοτήτων.

Η AST, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στο να μαθαίνουμε να μπαίνουμε σε μια συγκεκριμένη πνευματική κατάσταση που μας επιτρέπει να εστιάζουμε περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαλογισμού ή γιόγκα, μεταξύ άλλων.

Έχει υποστηριχθεί ότι οι πολεμικές τέχνες είναι μια μορφή AST και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της εξάσκησης στις πολεμικές τέχνες και στη βελτιωμένη εγρήγορσης. Υποστηρίζοντας περαιτέρω αυτή την ιδέα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η άσκηση στις πολεμικές τέχνες -συγκεκριμένα στο καράτε- συνδέθηκε με καλύτερη απόδοση σε ένα τεστ διάσπασης προσοχής: σε αυτό, το άτομο πρέπει να τηρεί δύο κανόνες και να ανταποκρίνεται σε σήματα ακουστικά ή οπτικά.

Σε μια αμερικανική μελέτη, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ οκτώ και 11 ετών παρακολούθησαν παραδοσιακή εκπαίδευση πολεμικών τεχνών που επικεντρωνόταν στον σεβασμό των άλλων και στην αυτοάμυνα ως μέρος ενός προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού. Τα παιδιά διδάχτηκαν επίσης πώς να διατηρούν ένα επίπεδο αυτοέλεγχου σε έντονες καταστάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες μείωσε το επίπεδο της επιθετικής συμπεριφοράς στα αγόρια και διαπίστωσε ότι ήταν πιο πιθανό να επέμβουν και να βοηθήσουν κάποιον που δεχόταν bullying, από ό,τι πριν από τη συμμετοχή στην εκπαίδευση.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το φαινόμενο κατά της επιθετικότητας δεν περιορίζεται στα μικρά παιδιά. Μια διαφορετική έρευνα έδειξε μειωμένη φυσική και λεκτική επιθετικότητα, καθώς και εχθρότητα, σε εφήβους που έκαναν πολεμικές τέχνες.

Ορισμένες μορφές πολεμικών τεχνών, όπως το tai chi, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ελεγχόμενη αναπνοή και στο διαλογισμό. Αυτά συνδέονται στενά σε μια μελέτη με μειωμένα συναισθήματα άγχους, καθώς επίσης και σε καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους σε νέους και μεσήλικες.

Μετά τη σύγκριση μιας ομάδας ελέγχου με μια ομάδα ατόμων που έκαναν καράτε, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή στο καράτε μπορεί να βελτιώσει και τη μνήμη εργασίας ενός ατόμου. Χρησιμοποίησαν ένα τεστ που περιελάμβανε την ανάκληση στη μνήμη και της επανάληψη μιας σειράς αριθμών, τόσο με τη σωστή σειρά όσο και ανάποδα. Η ομάδα που έκανε καράτε ήταν πολύ καλύτερη από την ομάδα ελέγχου, που σημαίνει ότι μπορούσαν να ανακαλέσουν μακρύτερες σειρές αριθμών.