Το να αισθάνεται κάποιος νεώτερος από την πραγματική ηλικία μπορεί να είναι ενδεικτικό της συνολικής υγείας του εγκεφάλου του, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αναλύοντας εγκεφαλογραφήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι είναι νεότεροι έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου – ένα σημάδι ενός υγιούς εγκεφάλου.
Η φαιά ουσία έχει πολλές λειτουργίες στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του εγκεφάλου από πλεονάζουσες χημικές ουσίες και τη μεταφορά γλυκόζης.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι αισθάνονταν νεότεροι, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές μνήμης και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Για να αναλυθεί ο αντίκτυπος της υποκειμενικής ηλικίας -η ηλικία που αισθάνονται οι άνθρωποι σε σύγκριση με την πραγματική ηλικία τους- οι ερευνητές ζήτησαν από 68 άτομα ηλικίας 59 έως 84 ετών να τους πουν πόσο αισθάνονται και εν συνεχεία συνέκριναν τις απαντήσεις τους με τα εγκεφαλογραφήματά τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jeanyung Chey, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, «Οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν και τα δομικά χαρακτηριστικά ενός νεώτερου εγκεφάλου».
Αυτά τα ευρήματα ήταν εμφανή ακόμη και όταν άλλοι παράγοντες, «συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητας, της γενικότερης υγείας, των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή των γνωστικών λειτουργιών, υπολογίζονται», σύμφωνα με τον καθηγητή Chey.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, διαπίστωσε ότι ένα άτομο που αισθάνεται υποκειμενικά μεγαλύτερο από την πραγματική του ηλικία, μπορεί να νιώθει έτσι εξαιτίας βιολογικών αλλαγών ή τρόπου ζωής.
Ο καθηγητής Chey δήλωσε: «Αν κάποιος αισθάνεται μεγαλύτερος απ’ ότι είναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για να επαναξιολογήσουν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και να λάβουν μέτρα για την καλύτερη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου».
Η μεγαλύτερη υποκειμενική ηλικία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως τα αρχικά στάδια της άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτού του είδους η αυτογνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή μπορεί να παρέχει πληροφορίες που δεν ανιχνεύονται με άλλο τρόπο για την υγεία του εγκεφάλου.