Κανένας δεν συμπαθεί τις Δευτέρες εξ ορισμού. Όμως σύμφωνα με μία θεωρία, η σημερινή Δευτέρα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πλέον καταθλιπτική ημέρα του χρόνου και χαρακτηρίζεται ως Blue Monday – Μελαγχολική Δευτέρα.
Το 2005 ο ψυχολόγος Δρ Cliff Arnall αποφάσισε να αποκαλύψει πια είναι η χειρότερη μέρα της χρονιάς και διαμόρφωσε μια ειδική εξίσωση για να το πετύχει. Ο Arnall στους υπολογισμούς του συμπεριέλαβε τον παραδοσιακά άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου που πρέπει να αποπληρωθούν και τις γιορτές των Χριστουγέννων που είναι πλέον ανάμνηση και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Χρέη, παλιόκαιρος, ανεκπλήρωτοι στόχοι και καμία ελπίδα διακοπών για το άμεσο μέλλον, δημιουργούν έναν εκρηκτικό μείγμα σύμφωνα με τον Δρ Cliff Arnall που οδηγεί στην πιο καταθλιπτική μέρα, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Σήμερα λοιπόν σύμφωνα με την θεωρία και την εξίσωση του Δρ Cliff Arnall είναι η Blue Monday είναι η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνειδητοποιούν πόσο εκτός στόχων και προγράμματος είναι και νιώθουν μία βαθιά μελαγχολία.
Τον ψυχολόγο συνδράμουν με τις απόψεις τους και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
Η διατροφολόγος Alison Clark ασπάζεται επίσης τη θεωρία της Blue Monday και επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο: καλό θα ήταν να αποφεύγονται σήμερα αλλά και γενικότερα τον Ιανουάριο, μιας και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.
Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων διαφωνεί με το concept της Blue Monday: επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς που τον απορρίπτουν συνοπτικά ως «ανοησίες».