Επιστήμονες δημιούργησαν ένα επίθεμα με αισθητήρες που μπορεί να παρακολουθεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, αναλύοντας τον ιδρώτα του δέρματος. Μάλιστα, δεν απαιτεί ένα μουσκεμένο μπλουζάκι του γυμναστηρίου, αλλά μόνο ένα εκατομμυριοστό του λίτρου ιδρώτα για να βγάλει αποτελέσματα.
Η ερευνητική ομάδα από τη Νότια Κορέα έδειξε ότι η νέα μέθοδος ήταν ακριβής και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Σε επιπλέον δοκιμές σε ποντίκια, το επίθεμα συμπληρώθηκε με μικροσκοπικές βελόνες, οι οποίες χορηγούσαν αυτόματα φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη, όταν οι αισθητήρες έδειχναν ότι ήταν απαραίτητο.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ ήταν να δημιουργήσει ένα τεστ για να ξεπεραστεί η ανάγκη για «επώδυνη συλλογής αίματος» που απαιτείται από τους ασθενείς με διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο μέρος του σώματος που ελέγχει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά προκαλείται από τον τρόπο ζωής, βλάπτοντας την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς ιατρικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους, μέσω τεστ αίματος, για να μην προκληθεί ζημιά στο σώμα ή ακόμη και θάνατος.
Ο αισθητήρας είναι εύκαμπτος, ώστε να μπορεί να κινείται με το δέρμα όταν κολλήσει επάνω του. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρειάστηκε να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσεις για να κάνουν την εφεύρεσή τους να λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο.
Υπάρχει λιγότερη ζάχαρη στον ιδρώτα από ότι στο αίμα, έτσι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, ενώ άλλες χημικές ουσίες στον ιδρώτα, όπως το γαλακτικό οξύ, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Έτσι, το επίθεμα έχει τρεις αισθητήρες που παρακολουθούν το επίπεδο του σακχάρου, τέσσερις που εξετάζουν την οξύτητα του ιδρώτα και έναν αισθητήρα υγρασίας, για την ανάλυση της ποσότητας του ιδρώτα.
Οι αισθητήρες είναι «συσκευασμένοι» σε ένα πορώδες επίθεμα, διαπερατό από τον ιδρώτα. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται περνούν σε ένα φορητό υπολογιστή που κάνει την ανάλυση και επεξεργάζεται τα δεδομένα, ώστε να καθορίσει το επίπεδο του σακχάρου.
Δοκιμές σε ανθρώπους, πριν και μετά από το γεύμα, έδειξαν ότι τα αποτελέσματα από το επίθεμα συμφωνούσαν με εκείνα από τα παραδοσιακά κιτ ελέγχου, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances.
Ωστόσο, για το επόμενο στάδιο, οι ερευνητές στράφηκαν σε ποντίκια με διαβήτη. Χρησιμοποίησαν το ειδικό επίθεμα για τον έλεγχο της μια σειρά από μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες χορηγούσαν αυτόματα δόσεις μετφορμίνης (φάρμακο για τον διαβήτη) στα ποντίκια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το νέο σύστημα κάνει σημαντικά νέα βήματα για την ανώδυνη και χωρίς άγχος φροντίδα του διαβήτη».
Ωστόσο, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ μια συσκευής που μπορεί να αντιληφθεί τα επίπεδα σακχάρου σε κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα και στη αναγόρευσή της σε αξιόπιστη θεραπευτική λύση στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν τη ζωή τους.
Έτσι, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες και να δοκιμάσουν πώς λειτουργούν τα επιθέματα μακροπρόθεσμα.