Λίγες μόνο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, o Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνει ανοικτή επιστολή στον υπουργό Υγεία Ανδρέα Ξάνθο για την έλλειψη που παρατηρείται σε αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία προορίζονται για τη φαρμακευτική αγωγή των φορέων του ιού HIV.
Στην επιστολή του, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει γίνει αποδέκτης της αγωνίας οροθετικών ασθενών, οι οποίοι λόγω της έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας δεν δύνανται να λάβουν την θεραπεία τους.
Όπως σας είναι γνωστό η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας των οροθετικών ασθενών , όπως και την πρόκληση επιπλοκών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών στον χώρο του HIV.
Παρά ταύτα τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στα συγκεκριμένα σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων.
Οι ελλείψεις λοιπόν αυτές έχουν ως συνέπεια την αύξηση του κινδύνου αποτυχίας της συγκεκριμένης αγωγής για τους οροθετικούς ασθενείς και την αποσταθεροποίηση της υγείας τους, ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές και να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην συμβεί η κατάσταση αυτή στο μέλλον.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας».
Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε δελτίου τύπου όπου ανέφερε ότι ενέκρινε την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις:
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία της χώρας, ενέκρινε την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ). Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι με την παραπάνω ενέργεια να διασφαλιστεί η κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων ,η κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων και η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.