Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος υβριδικού τροφίμου – ένα «κρεατένιο» ρύζι που λένε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια οικονομικά προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης.
Οι πορώδεις κόκκοι του υβριδικού ρυζιού είναι γεμάτοι με μύες και λιπώδη κύτταρα βόειου κρέατος, που αναπτύσσονται στο εργαστήριο. Το ρύζι επικαλύπτεται αρχικά με ζελατίνη ψαριού για να βοηθήσει τα κύτταρα του βόειου κρέατος να «αγκιστρωθούν» στο ρύζι και οι κόκκοι του αφήνονται σε ένα τρυβλίο Πέτρι για καλλιέργεια για έως και 11 ημέρες.
Οι ερευνητές λένε ότι το φαγητό μπορεί να χρησιμεύσει ως «ανακούφιση για την πείνα, στρατιωτικό σιτηρέσιο ή ακόμα και διαστημικό φαγητό» στο μέλλον. Μένει βέβαια να δούμε και αν οι καταναλωτές θα το αποδεχτούν εάν φτάσει στην αγορά.
Το υβριδικό ρύζι είναι προφανώς λίγο πιο σφιχτό και πιο εύθραυστο από το κανονικό ρύζι, αλλά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη. Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei στη Νότια Κορέα που το δημιούργησε, έχει 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερο λίπος, ενώ σε σύγκριση με το κανονικό βοδινό κρέας, έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς η μέθοδος παραγωγής εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής πολλών ζώων. Για κάθε 100 γρ πρωτεΐνης που παράγεται, το υβριδικό ρύζι εκτιμάται ότι απελευθερώνει λιγότερο από 6,27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος απελευθερώνει οκτώ φορές περισσότερο – 49,89 κιλά.
Η ερευνήτρια Sohyeon Park εξήγησε: «Συνήθως λαμβάνουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε από τα ζώα, αλλά η κτηνοτροφική παραγωγή καταναλώνει πολλούς πόρους και νερό, ενώ απελευθερώνει πολλά αέρια θερμοκηπίου. Φανταστείτε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από αυτό το ρύζι πρωτεΐνης. Το ρύζι έχει ήδη υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αλλά η προσθήκη κυττάρων από ζωική πηγή μπορεί να το ενισχύσει περαιτέρω».
Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα δεν είναι η πρώτη που εξερευνά προϊόντα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Από τότε που παρουσιάστηκε το πρώτο μπιφτέκι που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο στο Λονδίνο το 2013, δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στον αγώνα δρόμου για να φέρουν στην αγορά υβριδικό κρέας σε προσιτή τιμή. Η Σιγκαπούρη άρχισε πρόσφατα να πουλά το πρώτο προϊόν από καλλιεργημένο κοτόπουλο στον κόσμο στο καταναλωτικό κοινό.
Από την άλλη, η Ιταλία σχεδιάζει νόμο για την απαγόρευση του κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο προκειμένου να διαφυλαχθούν οι διατροφικές παραδόσεις της χώρας.