Έξυπνοι επίδεσμοι που μπορούν να ανιχνεύσουν πώς εξελίσσεται μια πληγή και να στείλουν μηνύματα στους θεράποντες γιατρούς θα μπορούσαν να δοκιμαστούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, λένε οι επιστήμονες. Οι επίδεσμοι θα χρησιμοποιούν τεχνολογία 5G για να παρακολουθούν τι είδους θεραπεία απαιτείται σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς.

Το project είναι δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωής του Πανεπιστημίου Swansea. Ο καθηγητής Marc Clement, πρόεδρος του Ινστιτούτου, δήλωσε για τις εξελίξεις επί του θέματος: «Το 5G είναι μια ευκαιρία για ανθεκτικό, μεγάλου εύρους bandwith που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υγειονομική περίθαλψη».

«Ο έξυπνος επίδεσμος χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία για να αντιληφθεί την κατάσταση της πληγής σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Θα συνδέει την πληγή με την υποδομή 5G και μέσω του τηλεφώνου σας θα γνωρίζει επιπλέον πράγματα για όποιον τον φοράει – που βρίσκεται ή πόσο δραστήριος είναι οποιαδήποτε στιγμή».

«Συνδυάζουμε όλη αυτή τη νοημοσύνη έτσι ώστε ο γιατρούς να γνωρίζει την κατάσταση του συγκεκριμένου τραύματος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και να μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόζει τη θεραπεία στο συγκεκριμένο άτομο και την εν λόγω πληγή», πρόσθεσε. «Στην παραδοσιακή ιατρική ένας κλινικός ιατρός εξετάζει έναν ασθενή και στη συνέχεια συνταγογραφεί τη θεραπεία για έναν ή τρεις μήνες. Στο μέλλον όμως θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταβάλλεται η θεραπεία ανάλογα το άτομο και τον τρόπο ζωής του».

«Μερικές φορές λέμε στους γιατρούς ότι όλα είναι καλά, ακόμη και όταν δεν είναι. Όμως με τη νέα τεχνολογία όλα τα στοιχεία είναι εκεί μπροστά τους σε αυτόν τον 5G κόσμο, οπότε ο γιατρός και ο ασθενής μπορούν να εργαστούν μαζί, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Οι ειδικοί στη νανοτεχνολογία θα αναπτύξουν τους μικροσκοπικούς αισθητήρες ενώ οι 3D εκτυπωτές του ILS θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των επιδέσμων, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Ο καθηγητής Clement δήλωσε ότι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν σύντομα, το πιθανότερο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.