Είναι σαφές ότι η άσκηση έχει οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αλλά είναι δυνατόν να έχει περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία από ό,τι τα χρήματα; Ερευνητές από τα περίφημα πανεπιστήμια του Γέιλ και της Οξφόρδης υποστηρίζουν πως ναι, ως ένα σημείο.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη σωματική κατάσταση και τη διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Πόσες φορές αισθανθήκατε κακοδιάθετοι τις τελευταίες 30 ημέρες – για παράδειγμα, λόγω στρες, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;».
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για το εισόδημα και τη σωματική τους δραστηριότητες. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από 75 είδη σωματικής άσκησης – από το κούρεμα του γκαζόν και τις δουλειές του σπιτιού, ως την άσκηση με βάρη, την ποδηλασία και το τρέξιμο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν τακτικά αισθάνονταν κατά μέσο όρο άσχημα για 35 ημέρες το χρόνο, ενώ όσοι δεν ασκούνταν αισθάνονταν άσχημα για 18 ημέρες περισσότερο. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι αισθάνονται εξίσου καλά με αυτούς που δεν ασκούνται, αλλά κερδίζουν περίπου 25.000 δολάρια περισσότερα τον χρόνο. Εν ολίγοις, θα πρέπει κάποιος να κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα για να έχει μια ευεργετική επίδραση ανάλογη με εκείνη που έχει η άσκηση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε: «Η σχέση μεταξύ της διάρκειας της άσκησης και της ψυχικής ανάτασης έχει σχήμα “U”», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Adam Chekroud από το Γέιλ, εννοώντας ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ψυχική ευεξία μόνο όταν εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις έως πέντε περίοδοι άσκησης, καθεμιά από 30 έως 60 λεπτά, είναι ιδανικές ανά εβδομάδα.
Μάλιστα, η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που ασκούνταν για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, ήταν χειρότερη από εκείνη όσων δεν ήταν ιδιαίτερα σωματικά δραστήριοι.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα αθλήματα που συνεπάγονται κοινωνικοποίηση -όπως τα ομαδικά, αλλά και το τρέξιμο ή το ποδήλατο που συχνά γίνονται με παρέα – μπορούν να έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία από τα μοναχικά.