Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται ότι σχεδόν όλοι κόβουν κάτι από τη διατροφή τους. Από τη γλουτένη και τον καφέ έως το γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να έχουμε διατροφικές ιδιαιτερότητες στις μέρες μας.
Ενώ οι άνθρωποι με δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα δεν έχουν άλλη επιλογή, όσοι από εμάς κόβουμε τρόφιμα καθαρά από επιλογή (ή και για λόγους lifestyle) θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερους κακό παρά καλό.
Μια από τις πιο προβληματικές περιπτώσεις σ’ αυτήν τη λογική είναι το γαλακτοκομικά. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, επειδή πιστεύουν ότι παχαίνουν.
Ωστόσο, εάν δεν έχετε πραγματικά δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το να τα κόβετε από τη διατροφή σας θα μπορούσε να σας κάνει να αποκτήσετε τελικά όντως δυσανεξία στη λακτόζη.
Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι δυσκολεύεται να χωνέψει τη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σώματά τους δεν παράγουν πολύ λακτάση, η οποία είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Τα μικρά παιδιά (ηλικίας κάτω των πέντε ετών) έχουν γενικά υψηλά επίπεδα εντερικής λακτάσης, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα της μειώνονται.
Ωστόσο, όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη λακτάση παράγουν τα βακτήρια του εντέρου μας. «Τα βακτήρια στο παχύ έντερο πρέπει να τρέφονται για να επιβιώσουν», δήλωσε ο Dennis Savaiano, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Έτσι, ό,τι κι αν τα ταΐζετε, αυτά τα βακτήρια πρόκειται να ευημερήσουν. Τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν λακτόζη στη διατροφή τους έχουν περισσότερα ένζυμα λακτάσης και η πέψη τους γίνεται πιο αποτελεσματικά».
Ενώ υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τα γαλακτοκομικά αυτές τις μέρες –όπως γάλατα από αμύγδαλα, βρώμη ή φουντούκι- υπάρχει κάτι καλύτερο από το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι ή τη φέτα; Μην αρνείστε στον εαυτό σας αυτά τα τρόφιμα εάν δεν χρειάζεται – η ζωή είναι πολύ μικρή και το γαλακτοκομικά πολύ νόστιμο και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Αν όμως εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη συνέχεια προσπαθήσετε να τα επαναφέρετε στη διατροφή σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να τα χωνέψετε, έχοντας πιθανώς αποκτήσει δυσανεξία στη λακτόζη και συνεπώς, να έχετε κάποια αρνητικά συμπτώματα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τους λάτε και τα παγωτά – μπορείτε πραγματικά να εκπαιδεύσετε εκ νέου το σώμα σας να διασπάει αποτελεσματικά τη λακτόζη. Το κόλπο είναι να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και να αυξήσετε σταδιακά το πόσο καταναλώνετε. Ο Savaiano συνιστά επίσης να συνδυάσετε τα τρόφιμα με λακτόζη με άλλα τρόφιμα, ώστε να μην επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα.
Να σημειωθεί επίσης ότι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν την ίδια ποσότητα λακτόζης – το γιαούρτι και το σκληρό τυρί είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα λακτόζης.