Η κατανάλωση μόλις 850 θερμίδων την ημέρα για τρεις μήνες και στη συνέχεια η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους μπορεί να αναστείλει τον διαβήτη τύπου 2 για τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής -υπό την αυστηρή παρακολούθηση γιατρών, καθώς είναι πολύ χαμηλής θερμιδικής πρόληψης- ήταν αποτελεσματικό για περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη δοκιμή.

Η έρευνα προσθέτει δεδομένα σε παλαιότερες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η απώλεια βάρους είναι μια βασική λύση για τον διαβήτη τύπου 2 και αμφισβητεί την άποψη ότι η πάθηση είναι δια βίου.

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει περίπου έναν στους 16 ενήλικες και προκαλεί ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ακρωτηριασμούς, προβλήματα όρασης και καρδιακές παθήσεις.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 149 ανθρώπους στη Σκωτία, οι οποίοι μπήκαν σε διατροφή χαμηλών θερμίδων 12-30 εβδομάδων με shakes και ποτά για να προκληθεί απώλεια βάρους. Στη συνέχεια, άρχισαν να τρώνε σταδιακά και πάλι στέρεα γεύματα, προσέχοντας όμως να μην ξαναπάρουν κιλά.

Μετά από έναν χρόνο, σε 69 από αυτούς (46%) διαπιστώθηκε ότι ο διαβήτης βρισκόταν σε ύφεση, σε σύγκριση με μόλις το 4% των ατόμων που έλαβαν κανονική θεραπεία για το διαβήτη, όπως χάπια. Ακόμη και μετά από δύο χρόνια, 53 από αυτούς (36%) παρέμειναν σε ύφεση και μακριά από φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να παραμείνουν σε φόρμα μέσω μηνιαίων συναντήσεων και είχαν την επιλογή ενός σχεδίου «διάσωσης» που θα περιλάμβανε ξανά την εφαρμογή υγρής διατροφής, εάν έπαιρναν βάρος.

Ο καθηγητής Roy Taylor, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια σημαντική εξέλιξη και τελικά καταρρίπτουν την ιδέα ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αναπόφευκτα προοδευτική ασθένεια».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες από την ομάδας της οποίας ο διαβήτης είχε πέσει σε ύφεση, είχαν χάσει 10 κιλά ή και παραπάνω και διατήρησαν την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Αλλά ο Δρ Nicola Guess, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η απώλεια βάρους δεν εξηγεί πλήρως το τι συνέβη: «Ο διαβήτης τύπου 2 επέστρεψε σε μια μειοψηφία ατόμων (16%), οι οποίοι διατήρησαν απώλεια βάρους 15 κιλών ή και παραπάνω για δύο χρόνια», ανέφερε. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι άνθρωποι να είχαν διαβήτη τύπου 2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προτού χάσουν βάρος ή ίσως να υπήρχαν διατροφικοί ή γενετικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο γεγονός».

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύτηκαν στο Lancet Diabetes and Endocrinology.