Ο Covid-19 έχει ένα υψηλό συναισθηματικό τίμημα σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα αυξανόμενα επίπεδα απάθειας μεταξύ ορισμένων πληθυσμών της Γηραιάς Ηπείρου, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν το μέγεθος αυτής της «κόπωσης από την πανδημία», που εκτιμάται ότι επηρεάζει ακόμα και πάνω από το 60% του πληθυσμού σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένοι να ακολουθήσουν συμπεριφορές που τους προστατεύουν, καθώς ζουν με αναστάτωση και αβεβαιότητα επί μήνες, όπως εξηγεί ο ΠΟΥ.
Αν και κουρασμένοι, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματικές θεραπείες, οι προστατευτικές συμπεριφορές -το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση- παραμένουν κρίσιμα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 35 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 188 χώρες και περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους.
Ο Δρ Hans Henri Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, λέει ότι η κόπωση του πληθυσμού σε αυτό το στάδιο της κρίσης είναι αναμενόμενη: «Από τότε που ο ιός έφτασε στην Ευρώπη, πριν από περίπου οκτώ μήνες, οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού. Αυτή η προσπάθεια έρχεται με ένα μεγάλο κόστος, το οποίο μας έχει εξαντλήσει όλους, ανεξάρτητα από το πού ζούμε ή τι δουλειά κάνουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσικό να αισθανόμαστε απαθείς και χωρίς κίνητρο, να νιώθουμε κόπωση».
«Πιστεύω όμως ότι είναι δυνατό να αναζωπυρώσουμε τη θέληση και τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας για να μας επαναφέρουν στην κατάλληλη πορεία και συμβούλευσε:
-Κατανοήστε τους πολίτες σφυγμομετρώντας τακτικά την κοινή γνώμη και αναγνωρίστε τις δυσκολίες τους
-Βοηθήστε τη συμμετοχή των κοινοτήτων σε συζητήσεις και αποφάσεις
– Επιτρέψτε στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους, αλλά μειώστε τον κίνδυνο στον οποίον εκτίθενται, εφαρμόζοντας καινοτόμους τρόπους για να καλύψετε τις συνεχιζόμενες κοινωνικές ανάγκες
Ανέφερε τους εικονικούς εορτασμούς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ή τους πλωτούς κινηματογράφους ως επιτυχημένες νέες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.