Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, μειώνοντας τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια μελέτη σε περισσότερα από 6.500 άτομα στις ΗΠΑ, ηλικίας από 45 έως 84 ετών, διαπίστωσε ότι η έκθεση στην αιθάλη -έναν δείκτη της ρύπανσης από την κυκλοφορία οχημάτων- είχε «σημαντική συσχέτιση» με μειωμένη ποσότητα της HDL χοληστερόλης.
Υψηλότερες ποσότητες μικροσωματιδίων PM2.5, τα οποία παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο επίπεδο HDL, η οποία έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά.
Η έρευνα προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στη δημοσίευση της μελέτης στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, σημειώνεται: «Βρήκαμε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις PM2.5 σε χρονική περίοδο τριών μηνών συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα HDL-P, ενώ υψηλότερες ετήσιες συγκεντρώσεις αιθάλης σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα HDL-C. O μειωμένος αριθμός σωματιδίων HDL έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά συμβάντα σε προηγούμενες μελέτες, και η μειωμένη HDL-C είναι παραδοσιακός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο».
Η μελέτη πρόσθεσε: «Η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της HDL ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, αν και ο συσχετισμός και στους άνδρες ήταν επίσης αρνητικός».
Η μελέτη δείχνει ουσιαστικά μία συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χοληστερόλη, αλλά όχι την αιτιώδη συνάφεια. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος θνησιμότητας για κάποιον που παρακολουθεί τηλεόραση για ώρες κάθε μέρα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο. Αλλά είναι η καθιστική ζωή, όχι η ίδια η τηλεόραση, η οποία προκαλεί την αύξηση του κινδύνου.
Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε ότι πάντως ότι είναι σαφές ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη χρηματοδότηση περισσότερων ερευνών που εξετάζουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο καρδιαγγειακό σύστημα», είπε.
«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, αν και πρόσφατες μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση εάν τα χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης προκαλούν καρδιακή νόσο. Επιπλέον, η ρύπανση του αέρα προκαλεί μια μυριάδα των αλλαγών στο σώμα -για παράδειγμα αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση- και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσο η παρατηρούμενη διαφορά στην HDL-χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο. Αλλά το βασικό μήνυμα είναι το ίδιο: η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς».