Οι τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom, Skype, Messenger και Viber έχουν γίνει κανόνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αποδεικνύονται ιδιαίτερα κουραστικές για τους συμμετέχοντες. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γιατί υπάρχει «κόπωση του Zoom» και πώς να την ελαχιστοποιήσετε.

Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι βιντεοκλήσεις στραγγίζουν την ενέργειά μας, σύμφωνα με τη μελέτη Nonverbal Overload: A Theoretical Argument for the Causes of Zoom Fatigue (Μη Λεκτική Υπερφόρτωση: Μια Θεωρητική Επιχειρηματολογία για τις Αιτίες της Κόπωσης του Zoom), που διεξήγαγε ο Jeremy Bailenson, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Διαπίστωσε ότι η συνεχής οπτική επαφή, το να βλέπουμε τον εαυτό μας στην οθόνη, η μειωμένη κινητικότητα και η σκληρότερη προσπάθεια για την αποστολή και λήψη επικοινωνιακών σημάτων είναι οι λόγοι για τους οποίους αυτή η μέθοδος επικοινωνίας μας εξαντλεί.

«Δεκαετίες έρευνας στην ψυχολογία δείχνουν ότι όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας, εξετάζουμε τον εαυτό μας, αξιολογούμε τον εαυτό μας και αυτό με την πάροδο του χρόνου προκαλεί άγχος και αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε ο Bailenson.

Ο Bailenson αναφέρθηκε επίσης σε μια «κατάσταση υπερδιέγερσης» όταν είμαστε κοντά στο πρόσωπο κάποιου, κάτι που συνήθως βιώνουμε μόνο προτού ζευγαρώσουμε ή συγκρούσουμε. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ένταση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι να κάνουμε το παράθυρο συνομιλίας μας μικρότερο και να επικοινωνούμε από πιο μακριά, όχι πολύ κοντά στην οθόνη.

Σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιούμε το κουμπί απόκρυψης της προβολής της εικόνας της δικής μας κάμερας στην οθόνη μας. Η απενεργοποίηση της κάμερας εντελώς σε κάποια σημεία της τηλεδιάσκεψης ώστε να κινήσουμε το σώμα μας μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως εξηγεί η μελέτη.

Οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σε πολλές μορφές τεχνολογικών αλλαγών και ο ερευνητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Μέσων του Στάνφορντ Jeff Hancock πιστεύει ότι μπορούμε να το κάνουμε ξανά: «Όταν αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ανελκυστήρες, δεν ξέραμε αν πρέπει να κοιτάμε ο ένας τον άλλον ή όχι σε αυτόν τον χώρο. Βρισκόμαστε σε αυτήν την εποχή τώρα με την τηλεδιάσκεψη και η κατανόηση των μηχανισμών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον βέλτιστο τρόπο να την εκμεταλλευτούμε, χωρίς να μας εξουθενώνει».