Εάν η τάση που έχετε να βγάζετε διαρκώς selfies σας έχει κάνει να ανησυχείτε για το μέγεθος της μύτης σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την ιδέα να πάρετε ένα… σελφοκόνταρο!
Οι ερευνητές λένε ότι οι λάτρεις των selfies θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τράβηγμα μιας φωτογραφίας με την κάμερα κοντά στο πρόσωπό μας στρεβλώνει τις αναλογίες των χαρακτηριστικών μας.
«Εάν η κάμερα είναι κοντά σε κάτι που εξέχει, όπως η μύτη σας, θα το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόσωπο», δήλωσε ο Boris Paskhover, συν-συγγραφέας της μελέτης και πλαστικός χειρουργός στην Ιατρική Σχολή Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ.
Για να αποδείξουν την άποψή τους, ο Paskhover και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο με μέσες τιμές για αρκετές μετρήσεις προσώπου που συγκεντρώθηκαν παλιότερα για μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα πορτρέτο που έχει ληφθεί από 30 εκατοστά μακριά κάνει το πλάτος της μύτης να φαίνεται περίπου 30% μεγαλύτερο -σε σύγκριση με το πλάτος του προσώπου- από ό,τι είναι πραγματικά. Σε τέτοιες φωτογραφίες η άκρη της μύτης εμφανίζεται επίσης 7% μεγαλύτερη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη μύτη, από ό,τι στην πραγματικότητα. Αντίθετα, μια εικόνα που έχει ληφθεί 1,5 μέτρο μακριά έχει ως αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου να εμφανίζονται με τις ίδιες αναλογίες που έχουν και στην πραγματικότητα.
«Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια τυπική απόσταση για φωτογράφιση πορτρέτου – οι φωτογράφοι βγάζουν φωτογραφίες συνήθως από 1,5 μέτρο απόσταση και όταν βγάζω φωτογραφίες ασθενών, τις τραβάω από αυτήν την απόσταση», δήλωσε ο Paskhover.
Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικών Προσώπου και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το 55% των πλαστικών χειρουργών αναφέρει ότι οι ασθενείς έχουν δηλώσει ότι θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους στις selfies.
«Εδώ και χρόνια, βλέπω ότι οι ασθενείς – και τα μέλη της οικογένειάς μου και οι άνθρωποι γενικά γύρω μου – πάντα λένε “H μύτη μου φαίνεται μεγάλη”», είπε ο Paskhover. Αλλά, πρόσθεσε, ότι όταν βγάζουν μια φωτογραφία, είναι συνήθως μια selfie στο τηλέφωνό τους.
Ο Paskover σημείωσε ότι η αισθητική χειρουργική στη μύτη είναι πιο συχνή στον νεανικό πληθυσμό και ειδικά στις γυναίκες. Αλλά, είπε, το μήνυμά του δεν ήταν μόνο για τους ανθρώπους που επιζητούν χειρουργική επέμβαση: «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι έτσι όπως φαίνονται στις selfies: είστε υπέροχα, μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Οι selfies είναι σαν παραμορφωτικός καθρέφτης σε λούνα παρκ».