Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο δρ Τζέιμς Φλιν, στο βιβλίο του «Does Your Family Make You Smarter?» (εκδ. Cambridge University Press) πρέπει να αποφεύγουμε την ανθρώπινη βλακεία όσο μπορούμε περισσότερο, διότι όχι μόνον είναι ανυπόφορη αλλά επιπλέον είναι και κολλητική.

Ο δρ Φλιν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και διευθυντής του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στη Βρετανία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο επιστήμονας που ανακάλυψε ότι η ευφυΐα των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται από το 1930 έως σήμερα κατά περίπου 3 βαθμούς κάθε δεκαετία.

Το γεγονός ότι κάθε γενιά φτάνει σε υψηλότερα σκορ στα τεστ νοημοσύνης από την προηγούμενή της ονομάζεται «φαινόμενο Φλιν».
Στο βιβλίο του ισχυρίζεται πως παρότι τα γονίδια και η ανατροφή έως την ηλικία των 18 ετών καθορίζουν κατά 80% την ευφυΐα μας, το υπόλοιπο 20% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας στην ενήλικη ζωή. Τα μέλη των οικογενειών που μιλούν, γελούν, έχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό και ασχολούνται με απαιτητικές για το μυαλό δραστηριότητες παρουσιάζουν αύξηση του δείκτη νοημοσύνης τους κατά αρκετές μονάδες. Αλλά και τα επαγγέλματα που απαιτούν νοητικές ικανότητες μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα των εργαζομένων.

Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο: αν κάποιος μοιράζεται το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του με άτομα μειωμένης ευφυΐας, κινδυνεύει να δει και το δικό του IQ να ελαττώνεται, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς διέγερσης του μυαλού. Κατά τον δρα Φλιν, ο εγκέφαλός μας μοιάζει με έναν μυ που όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε τόσο πιο δυνατός γίνεται.

Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αυξάνουμε την ευφυΐα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αρκεί να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που διεγείρουν το μυαλό μας. Οι συμβουλές του διάσημου ψυχολόγου είναι να παντρευτούμε έναν άνθρωπο ευφυέστερο από εμάς, να βρούμε μια εργασία με αυξημένες νοητικές απαιτήσεις και να κάνουμε παρέα με ευφυείς ανθρώπους.