Υγιείς, νέοι εθελοντές θα μολυνθούν με κορωνοϊό για να δοκιμαστούν εμβόλια και θεραπείες, στην πρώτη κλινική δοκιμή πρόκλησης Covid-19 σε ανθρώπους στον κόσμο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία.
Η κλινική δοκιμή, η οποία έχει λάβει έγκριση από την επιτροπή δεοντολογίας, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί σε 90 άτομα ηλικίας 18-30. Οι συμμετέχοντες θα εκτεθούν στον ιό σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ οι γιατροί θα παρακολουθούν την υγεία τους.
Οι δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους, όπου οι συμμετέχοντες μολύνονται επί τούτου με κάποιον ιό, έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο τύφος, η χολέρα και η γρίπη.
Οι δοκιμές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν τη μικρότερη ποσότητα κορωναϊού που απαιτείται για να προκληθεί μόλυνση και το πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα δώσει στους γιατρούς καλύτερη κατανόηση για την Covid-19, τη νόσο που προκαλείται από τον ιό και θα βοηθήσει την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.
Η κλινική δοκιμή αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Vaccines Taskforce (της κρατικής υπηρεσίας για τον εμβολιασμό), του Imperial College του Λονδίνου, της οργάνωσης Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρείας hVIVO, πρωτοπόρα σε ιογενή μοντέλα δοκιμών πρόκλησης.
Ο Clive Dix, προσωρινός πρόεδρος της Vaccines Taskforce, δήλωσε: «Έχουμε εξασφαλίσει ορισμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέα εμβόλια και θεραπείες για την Covid-19. Περιμένουμε από αυτές τις μελέτες να προσφέρουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ιού και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποια πολλά υποσχόμενα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη πιθανότητα πρόληψης της λοίμωξης».
Αρχικά, η δοκιμή θα χρησιμοποιήσει την παραλλαγή του ιού που κυκλοφόρησε στην έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, ο οποίος είναι χαμηλού κινδύνου για υγιείς ενήλικες, για να μολύνει σκόπιμα τους εθελοντές.
Σταδιακά, ένας μικρός αριθμός εθελοντών είναι πιθανό να λάβει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο και στη συνέχεια να εκτεθεί στον ιό, βοηθώντας τους επιστήμονες να βρουν το πιο αποτελεσματικό.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Chris Chiu, από το Imperial College London, δήλωσε: «Ζητάμε εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών να συμμετάσχουν σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ο ιός μολύνει τους ανθρώπους και πώς μεταδίδεται τόσο επιτυχώς μεταξύ μας».
Ο Δρ Chiu είπε ότι ο τελικός στόχος ήταν να ανακαλυφθεί ποια εμβόλια και θεραπείες λειτουργούν καλύτερα στην καταπολέμηση της νόσου.