Σε νοσοκομείο της Βοστώνης έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους στις ΗΠΑ, την οποία οι γιατροί που την πραγματοποίησαν χαρακτήρισαν ως «χειρουργικό ορόσημο».
Ο 64χρονος Thomas Manning είναι ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα, τρία χρόνια αφότου το πέος του ακρωτηριάστηκε λόγω καρκίνου. Είναι ο τρίτος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο στον οποίο γίνεται η πειραματική χειρουργική επέμβαση.
Ο ασθενής αναμένεται να ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία της ούρησης αλλά και τη σεξουαλική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες.
Η 15 ωρών επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 γιατρών πολλών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ουρολόγων, ψυχιάτρων και πλαστικών χειρουργών.
Αν και οι τραυματισμοί στο πέος δεν είναι πάντα μοιραίοι, «οι ψυχολογικές επιπτώσεις ενός τέτοιου τραυματισμού μπορεί να είναι συντριπτικές», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Ο κύριος Manning ελπίζει ότι μιλώντας δημοσίως για την εμπειρία του, θα βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος από τον τραυματισμό των γεννητικών οργάνων και ότι θα εμπνεύσει άλλους άνδρες να παραμείνουν αισιόδοξοι ότι θα αναρρώσουν.
Ένας άλλος ασθενής που βρίσκεται στο νοσοκομείο πρόκειται επίσης να λάβει μόσχευμα, μόλις βρεθεί δότης, καθώς το πέος του τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πέους πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το 2015, σε έναν άνθρωπο ο οποίος εμφάνισε επιπλοκές μετά από μια παραδοσιακή τελετή περιτομής. Αργότερα μάλιστα απέκτησε και παιδί.
Το 2006, ένας Κινέζος ο οποίος έκανε την πρώτη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο ζήτησε μετά από δύο εβδομάδες να αντιστραφεί η μεταμόσχευση. Οι γιατροί αφαίρεσαν το πέος του μετά από ένα «σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα» που αντιμετώπισε ο ίδιος και η σύζυγός του.
Ο Δρ Curtis Cetrulo, ο οποίος ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας στη Βοστώνη, υποστήριξε ότι οι μεταμοσχεύσεις πέους μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτοκτονιών και ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σώζουν ζωές. Είπε επίσης ότι οι γιατροί ελπίζουν να χρησιμοποιήσει την τεχνική σε στρατιώτες που τραυματίζονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τα θύματα τραυματισμών του πέους και των γεννητικών οργάνων γενικότερα, συνήθως υποφέρουν κρυφά από κατάθλιψη και αμηχανία – κάτι που ο Thomas Manning ελπίζει ότι θα αλλάξει μετά από την ανακοίνωση της επιτυχημένης επέμβασης.
Στη δήλωση του νοσοκομείου, ο ασθενής αναφέρει: «Σήμερα ξεκινάω ένα νέο κεφάλαιο γεμάτο με προσωπικές ελπίδες και ελπίδες για τους άλλους ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα. Μοιραζόμενος αυτήν την επιτυχία με όλους εσάς, ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον για αυτό το είδος της μεταμόσχευσης».