Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα, ο ΕΜΑ, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια «ανασκόπηση σε πραγματικό χρόνο» της θεραπείας της AstraZeneca κατά της Covid-19 που βασίζεται σε αντισώματα.
Η εξέταση ξεκινάει αφού η συνδυασμένη θεραπεία έδειξε επιτυχία στην αντιμετώπιση και την πρόληψη σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό.
Τον Αύγουστο, η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η νέα θεραπεία αντισωμάτων μείωσε τον κίνδυνο των ατόμων να εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19 κατά 77% σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής σε προχωρημένο στάδιο.
Ενώ τα εμβόλια βασίζονται σε ένα άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα για να αναπτύξουν ένα οπλοστάσιο στοχευμένων αντισωμάτων και κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, η θεραπεία της AstraZeneca με τον κωδικό AZD7442 αποτελείται από αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο σώμα για μήνες, ώστε να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό σε περίπτωση λοίμωξης.
Η εταιρεία δήλωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή για τη θεραπεία -η οποία περιλαμβάνει δύο τύπους αντισωμάτων που ανακαλύφθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις Ηνωμένες Πολιτείες- είχαν χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων μερικών με χαμηλότερη ανοσοαπόκριση στους εμβολιασμούς.
Παρόμοιες θεραπείες που γίνονται με μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα αναπτύσσονται από τις φαρμακοβιομηχανίες Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline, οι οποίες ανταγωνίζονται για έναν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και πρόληψη της Covid-19. Αλλά η AstraZeneca είναι η πρώτη που δημοσιεύει θετικά δεδομένα κλινικών δοκιμών για την πρόληψη της νόσου και τώρα στοχεύει στην έγκριση υπό όρους σε μεγάλες αγορές.
Η AstraZeneca στοχεύει να παράξει περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, αν και όπως έχουμε δει με τη διάθεση των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις της.