Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, ως διαμαρτυρία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα παρέχει σε γυναίκες που δεν είναι παντρεμένες ή σε σχέση και σε ζευγάρια γυναικών πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας. Αν εγκριθεί, ο νέος νόμος θα είναι η πρώτη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, από τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων το 2013.
Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Γαλλία επί του παρόντος προσφέρεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα πάει στη Γερουσία αργότερα μέσα στον μήνα.
Οι υπολογισμοί για τον αριθμό των διαδηλωτών ποικίλλουν, με μία ερευνητική ομάδα να κάνει λόγο για 74.000 άτομα, τους διοργανωτές να μιλούν για πολλούς περισσότερους, ενώ την Αστυνομία να υπολογίζει 42.000 ανθρώπους. Πραγματοποιήθηκαν και αντισυγκεντρώσεις από υπέρμαχους του νομοσχεδίου, όμως με μικρότερη συμμετοχή.
Η προτεινόμενη νομοθεσία παρέχει σε όλες τις γυναίκες κάτω των 43 ετών τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το αν είναι μόνες ή όχι. Θα δώσει επίσης στα παιδιά που έχουν συλληφθεί με δωρεά σπέρματος το δικαίωμα να αναζητήσουν την ταυτότητα του βιολογικού τους πατέρα, όταν φθάσουν στην ηλικία των 18 – κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν επιτρέπεται.
Η νέα νομοθεσία θα «ευθυγραμμίσει» τη Γαλλία με τους περισσότερους γείτονές της, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα της κοινής γνώμης υποστηρίζουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, συντηρητικοί πολιτικοί, παράγοντες της Εκκλησίας, αλλά και μερίδα των πολιτών ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. «Η οικογένεια, με μια μητέρα και έναν πατέρα, είναι ένα οικοσύστημα που χρειάζεται προστασία», δήλωσε ο Christian Kersabiec, 68 ετών, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
Πολλοί από αυτούς που διαδήλωσαν, ήταν από αυτού που διαμαρτύρονταν επίσης κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2013. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή λιγότερο παραδοσιακών προτύπων οικογενειακών δομών έχει αυξηθεί έκτοτε στη Γαλλία.