Ήπια ηλεκτροσόκ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά που υποφέρουν από δυσλεξία να διαβάζουν όχι μόνο γρηγορότερα αλλά και με λιγότερα λάθη, ισχυρίζεται μια ομάδα ιταλών ερευνητών, μετά από έρευνα που διεξήγαγε.
Δεκαοκτώ παιδιά με δυσλεξία δέχθηκαν τη θεραπεία με τον ηλεκτρισμό για 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες, στο πλαίσιο της μελέτης, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesù της Ρώμης.
Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις ήταν εξαιρετικά αδύναμες και ο Δρ Deny Menghini, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, βεβαίωσε ότι τα παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε καμία ταλαιπωρία, ούτε φυσικά ένιωσαν τον ελάχιστο πόνο. «Χρησιμοποιήσαμε ένα μιλιαμπέρ ρεύματος, ενέργεια που είναι ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί ένα μόνο φωτάκι σαν αυτά που βάζουμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο», δήλωσε. «Τα παιδιά δεν αισθάνθηκαν τίποτα, εκτός από μια μικρή δόνηση στην αρχή. Η κανονική θεραπεία με ηλεκτροσόκ χρησιμοποιεί ρεύμα έντασης 600 μιλιαμπέρ».
Μετά τη θεραπεία, ο Δρ Deny Menghini είπε ότι τα παιδιά έκαναν λιγότερα λάθη κατά την ανάγνωση και μπορούσαν να διαβάσουν γρηγορότερα.
«Η ταχύτητα ανάγνωσης αυξήθηκε κατά περίπου 13%, το οποίο είναι σαν το όφελος της ειδικής εκπαίδευσης ενός έτους να έγινε σε έξι εβδομάδες», δήλωσε ο Δρ Meghini.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Restorative Neurology and Neuroscience αναφέρουν ότι τα παιδιά έκαναν επίσης λιγότερα σφάλματα κατά την ανάγνωση ασυνήθιστων λέξεων και ήταν 60% πιο γρήγορα στην ανάγνωση λέξεων που δημιουργήθηκαν για τη δοκιμή.
Ο Δρ Menghini είπε ότι τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα παρέμειναν υγιή και δεν είχαν παρενέργειες, ενώ έξι μήνες μετά τη θεραπεία συνέχιζαν να διαβάζουν πιο γρήγορα.
Η ερευνητική ομάδα αυτή τη στιγμή δοκιμάζει την επίδραση της θεραπείας με ηλεκτρισμό σε μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία επιτρέπει στο άτομο να αναγνωρίζει τις λέξεις και γράμματα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δεν δείχνει μεγάλη δραστηριότητα σε άτομα που έχουν δυσλεξία.