Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο για να προστατεύσουν τα έμβρυα από τις βλαβερές συνέπειες του ιού Ζίκα προτού αυτά γεννηθούν.
Μέχρι στιγμής, η ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ είχε επιτυχία σε ποντίκια με τη θεραπεία αντισωμάτων που δημιούργησε, αλλά υποστηρίζει ότι μπορεί τελικά να οδηγηθούμε σε μια θεραπεία για τις γυναίκες που μολύνονται με Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο του μωρού.
Η θεραπεία με αντισώματα που δημιουργήθηκε γίνεται με τη χρήση αιμοσφαιρίων ανθρώπων που μολύνθηκαν πρόσφατα και «πολέμησαν» τον ιό. Στα ποντίκια, η θεραπεία μείωσε σημαντικά την ποσότητα του ιού που κυκλοφορούσε στο αίμα της μητέρας και διέσχισε τον πλακούντα φτάνοντας στο μωρό, αναφέρει η επιθεώρηση Nature Journal.
Κατά τη γέννηση, υπήρχε λιγότερη ζημιά στον πλακούντα και νεογέννητα ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με άλλα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη θεραπεία αντισωμάτων.
Οι ερευνητές βεβαίως τονίζουν ότι θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών για να δούμε αν θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες.
Εν τω μεταξύ, άλλοι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην παρασκευή ενός εμβολίου που θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από το να μολυνθούν από τον ιό.
Ο Ζίκα μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και εστίες της νόσου έχουν καταγραφεί στη Νότιο Αμερική και, πιο πρόσφατα, στη νοτιοανατολική Ασία. Στη Σιγκαπούρη τα κρούσματα προκλήθηκαν από ένα τοπικό στέλεχος του ιού και όχι από αυτό που προκάλεσε το τεράστιο ξέσπασμα της ασθένειας στη Νότια Αμερική.
Η καθηγήτρια Laura Rodrigues, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, εάν μια έγκυος γυναίκα διαγνωστεί με τον ιό Ζίκα έχει μόνο μία πραγματικά επιλογή – αν θα πρέπει ή όχι να τερματίσει την εγκυμοσύνη».
«Ακόμη και αν δημιουργήσουμε μια μέρα ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από το να μολυνθούν από τον ιό, θα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που θα μολύνονται. Για αυτούς τους ανθρώπους, μια θεραπεία όπως αυτή με τα αντισώματα θα ήταν χρήσιμη».