Το να μεγαλώνει κάποιος σε αγρόκτημα είναι πολύ καλό για την υγεία του, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες άνδρες που ζούσαν σε αγρόκτημα όταν ήταν μικροί, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, ενώ οι γυναίκες είχαν επίσης ισχυρότερους πνεύμονες από εκείνες που μεγάλωσαν σε αστικές περιοχές.
Οι ακαδημαϊκοί σχολίασαν την αξιοσημείωτη «συνέπεια» των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται σε 14 διαφορετικές χώρες, λέγοντας ότι το γεγονός στηρίζει την ιδέα ότι οφείλονται σε κάποιο είδος «βιολογικού μηχανισμού».
Η μελέτη βασίστηκε στη δεύτερη έρευνα της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος (European Community Respiratory Health Survey ΙΙ), η οποία περιελάμβανε στοιχεία για περισσότερα από 10.000 άτομα ηλικίας 26-54 χρόνων, από 13 χώρες της Ευρώπης και την Αυστραλία, μεταξύ των ετών 1998 και 2002.
Τα παιδιά της… φάρμας είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα και 57% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργικά ρινικά συμπτώματα, σε σχέση με τα παιδιά της πόλης. Εκείνα που μεγάλωσαν σε κάποιο χωριό ήταν 26% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ευαισθησία σε αλλεργιογόνα, σε σχέση με όσα κατοικούσαν στις πόλεις.
Ειδικά οι γυναίκες που μεγάλωσαν σε αγρόκτημα, είχαν σημαντικά ισχυρότερους πνεύμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Thorax με τα αποτελέσματα της μελέτης.
Οι ερευνητές, από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τις θετικές αυτές επιδράσεις ήταν η μεγαλύτερη επαφή με τα ζώα και τα μικρόβια που ζουν κοντά τους.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών σε στενή επαφή με ζώα, έναν παράγοντα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μειώσει σημαντικά.
«Είναι πιθανό ότι η παρατεταμένη επαφή με το παράγοντες μοναδικούς στα αγροκτήματα, όπως η επαφή με ζώα με μεγάλη μικροβιακή ποικιλότητα, δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε έκθεση στο κέντρο μιας πόλης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη.
«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω το ρόλο, τόσο του όγκου όσο και της ποικιλότητας, των παραγόντων περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη αλλεργικών παθήσεων».
Τα παιδιά των αγροτών έτειναν επίσης να έχουν μεγαλύτερη επαφή με σκύλους και γάτες και ήταν πιο πιθανό να μοιράζονται το υπνοδωμάτιό τους με τα αδέλφια τους. Το γεγονός ότι οι διάφορες χώρες παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις, υποστηρίζει την ιδέα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο, και όχι ένα κοινωνικό.
«Η συνέπεια των ευρημάτων σε διαφορετικές χώρες δείχνει ότι η επίδραση αυτή οφείλεται σε βιολογικούς μηχανισμούς και όχι κοινωνικο-πολιτιστικές επιπτώσεις, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ των χωρών», καταλήγει η έρευνα.