Για να μάθουμε πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα μικρόβιο που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ πριν, υπάρχουν διάφορα εμπόδια για να το εμποδίσουμε να εισέλθει στο σώμα μας. Υπάρχει το δέρμα, τη βλέννα – ναι, η μύξα είναι ένα πραγματικά σημαντικό όπλο μας – και το μικροβίωμα, τα εκατομμύρια μικρόβια που ζουν σε ολόκληρο το σώμα μας, εσωτερικά και εξωτερικά. Μερικά από αυτά παράγουν αντιμικροβιακές χημικές ουσίες και ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς για τροφή και χώρο.
Κάτω από όλα αυτά, τα σώματά μας είναι επενδεδυμένα με επιθηλιακά κύτταρα από τα οποία είναι πραγματικά δύσκολο να περάσουν τα μικρόβια: δημιουργούν αντιμικροβιακές αντιιικές ενώσεις που είναι αρκετά επιθετικές.
Εάν ένας παθογόνος παράγοντας παραβιάσει αυτές τις άμυνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα λευκά αιμοσφαίρια ή κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ένας τύπος, που ονομάζεται μακροφάγα, κατοικεί σε όλους τους ιστούς του σώματός μας, αλλά δεν είναι τρομερά ακριβή. Αναφέρονται όμως στα πιο έξυπνα, προσαρμοστικά λευκά αιμοσφαίρια που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα – είναι αυτά που θυμούνται τα μικρόβια, οπότε αν κάποιο το έχουμε συναντήσει ξανά στο παρελθόν, θα το αντιμετωπίσουν εύκολα χωρίς καν να το καταλάβουμε – αυτή είναι και η λογική του εμβολιασμού.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να έχει «τυφλά σημεία», δηλαδή να μην αναγνωρίζει κάποιες απειλές.” Αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα εξασφαλίσει ότι η άμυνά μας θα είναι τόσο καλή όσο γίνεται.
Η φροντίδα του μικροβιώματος του εντέρου μας είναι βασική: Ζούμε σε μια συμβιωτική σχέση με τα βακτηρίδια του εντέρου μας, συνεπώς έχοντας τα σωστά η υγεία μας ωφελείται φοβερά. Τα μικρόβιά μας όχι μόνο σχηματίζουν προστατευτικά φράγματα, αλλά και προγραμματίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να στηρίξουμε τη χλωρίδα του εντέρου μας, θα πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή με ποικιλία, με πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες. Όσο περισσότερες φυτικές τροφές καταναλώνουμε τόσο το καλύτερο.
Το μικροβίωμα του δέρματος είναι επίσης σημαντικό: Υψηλές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο μπορεί να το επηρεάσουν αρνητικά, εξασθενίζοντας τυχόν προστατευτικές λειτουργίες και προκαλώντας ανοσοκαταστολή στο ίδιο το δέρμα. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια δεν είναι φιλικά προς τα μικροβίωμα του δέρματος και ο συνδυασμός αρωμάτων και ενυδατικών κρεμών θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Για να είστε ανοσολογικά σε φόρμα, θα πρέπει να είστε και σωματικά. Η άσκηση κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνοντας τη ροή του αίματος, ώστε να μπορούν να κάνουν… περιπολίες και να αναζητούν και να καταστρέφουν μικρόβια σε διάφορα μέρη του σώματος. Οι ενήλικες πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι με κάθε τρόπο κάθε μέρα και να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση (πεζοπορία, κηπουρική, ποδηλασία) ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας (τρέξιμο, κολύμβηση) εβδομαδιαίως. Οι συμβουλές για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, είναι να κάνουν οποιαδήποτε άσκηση είναι δυνατή. Επίσης, ένα από τα πολλά οφέλη της άσκησης είναι ότι μειώνει το άγχος, το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας ανοσοκαταστολής.
Με την κρίση του κοροναϊού, θα πρέπει να αποφύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία επίσης εξαντλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ενώ σημαντικό είναι να κοιμόμαστε και καλά, καθώς μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου βλάπτει την ικανότητα ενός τύπου λεμφοκυττάρου, αλλά και ότι οι βιορυθμοί μας παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση των μικροβίων – ο εμβολιασμός το πρωί είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το απόγευμα.