Υπεριδρωσία των χεριών
Η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1% του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από υπερβολικό ιδρώτα σε διάφορα σημεία του σώματος όπως τα χέρια, οι μασχάλες, το πρόσωπο και ο κορμός. H αιτία είναι άγνωστη αλλά είναι γνωστό πως συμμετέχει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Η αντιμετώπιση γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή που όμως έχει παρενέργειες είτε με botox που είναι προσωρινή και ακριβή θεραπεία.
Οι χειρουργοί γνωρίζουμε από χρόνια πως η συμπαθεκτομή διορθώνει την κατάσταση αυτή. Με την εξέλιξη της θωρακοσκόπησης όλο και περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται με αυτή την μέθοδο. Η Θωρακοσκοπική (VATS) Συμπαθεκτομή θεραπεύει την υπεριδρωσία με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση του ασθενούς. Το πρόβλημα της υπεριδρωσίας, μπορεί να διορθωθεί σε κάθε ηλικία από παιδιά έξι ετών μέχρι και ενήλικες δίχως επιπλοκές και μετεγχειρητικά προβλήματα. Άλλες καταστάσεις που θεραπεύονται με αυτή την επέμβαση είναι το φαινόμενο Raynaud και η αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία.
Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία με δύο τομές των 2 εκατοστών μία σε κάθε πλευρά του θωρακικού τοιχώματος. Μετά από ένα χειρουργείο περίπου 50 λεπτών ο ασθενής ξυπνά με στεγνά χέρια, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μηδαμινός και την επομένη είναι σπίτι του θεραπευμένος μόνιμα. Το ποσοστό επιτυχίας υπερβαίνει το 95% ενώ ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει μικρότερου βαθμού υπεριδρωσία αλλού συνήθως στον κορμό.
Συνοψίζοντας το πρόβλημα της υπεριδρωσίας των χεριών είναι σήμερα εύκολα θεραπεύσιμο, μόνιμα και δίχως επιπλοκές χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην χειρουργική του θώρακος των παιδιών και εφήβων.
Θώρακας του υποδηματοποιού (Pectus Excavatum)
Ο θώρακας του υποδηματοποιού είναι μία συγγενής δυσπλασία κατά την οποία το στέρνο είναι βυθισμένο στον θώρακα.
Αν και είναι εμφανές από την γέννηση χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου ειδικά κατά την εφηβεία ενώ συνεχίζει μετά την ενηλικίωση.
Είναι πιο σύνηθες στα αγόρια παρά στα κορίτσια.
Οι σοβαρές μορφές δημιουργούν καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα αλλά και μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις εμφανίζουν συμπτώματα όπως μικρότερη ικανότητα άθλησης, επανειλημμένες αναπνευστικές λοιμώξεις, αίσθημα κούρασης και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά με pectus excavatum έχουν την τάση να έχουν στάση σώματος με κύφωση και πεταχτά πλευρά και ωμοπλάτες.
Η κατάλληλη ηλικία για την διόρθωση αυτής της συγγενούς δυσπλασίας είναι στην αρχή της εφηβείας σε παιδιά 12 – 14 ετών. Η θεραπεία του Pectus Excacatum γίνεται σήμερα με διόρθωση θωρακοσκοπικά με τοποθέτηση υπό του θωρακικού κλωβού μεταλλικής μπάρας. Η επέμβαση γίνεται με τρεις μικρές τομές μία ενός εκατοστούς και δύο εκατοστών στα πλάγια του θωρακικού τοιχώματος υπό άμεση όραση μέσω κάμερας. Η αποκατάσταση είναι άμεση και το παιδί ξυπνάει μετά από ένα χειρουργείο 40 λεπτών με την δυσπλασία διορθωμένη και με ελάχιστο πόνο. Μετά από μία μικρή νοσηλεία επιστρέφει στην πλήρη δραστηριότητα. Η μπάρα αφαιρείται μετά την πάροδο δύο ετών με ελαφριά μέθη δίχως νοσηλεία ενώ το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και δίχως εμφανή σημάδια από το χειρουργείο.
Πετρόπουλος Παναγιώτης MD, MSc. MBA
Χειρουργός παίδων
petropoulos.paids@gmail.com